Μέχρι τα δύο δισ. δολάρια μπορεί φτάσει το κόστος επαναλειτουργίας του Αλκατράζ ως φυλακή, που οραματίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Axios.
Oι Δημοκρατικοί αντίπαλοι του Ρεπουμπλικανού προέδρου έχουν χλευάσει το σχέδιό του, αλλά ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να κατασκευάσει μια νέα φυλακή στο νησί Αλκατράζ και σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση που επικαλείται το μέσο, έχουν ήδη γίνει προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το κόστος.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν επισκεφθεί επανειλημμένα το νησί στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, όπως η υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι και ο συνάδελφός της των Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ που βρέθηκαν την Πέμπτη στο Αλκατράζ, το οποίο αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης από το 1973.
Σύμφωνα με τις πηγές του Axios ο Τραμπ δεν έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά τι θέλει να κάνει με το νησί, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές ποιο θα είναι το ακριβές κόστος.
Οι επιλογές για το Αλκατράζ:
Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχουν τρεις επιλογές για το Αλκατράζ:
Η πρώτη προβλέπει τη δημιουργία ενός συκγκροτήματος φυλακών «υψίστης ασφαλείας», που θα στοιχίσει άνω των δύο δις. δολαρίων και θα απαιτήσει την κατεδάφιση όλων των ημιερειπωμένων κτιρίων και την ανέγερση νέων.Μια φυλακή μικρότερων διαστάσεων, που θα στοιχίσει περί το ένα δισ. δολάριο και δεν θα καταλαμβάνει ολόκληρο το Αλκατράζ.
Να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανέγερση και λειτουργία της φυλακής από ιδιωτικές εταιρείες, αν και η επιλογή αυτή συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, σύμφωνα με τις πηγές.
«Είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια», δήλωσε μία από τις πηγές. «Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη μελέτη, πολύ περισσότερη ακρίβεια, πριν αποφασίσει ο πρόεδρος. Αλλά δύο δισ. δολάρια μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσό για αυτόν».
Γιατί έκλεισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ το Αλκατράζ το 1963
Η φυλακή του Αλκατράζ έκλεισε το 1963, μετά από σχεδόν 29 χρόνια λειτουργίας, αφού φιλοξένησε μερικούς από τους πιο διαβόητους εγκληματίες του ομοσπονδιακού σωφρονιστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του γκάνγκστερ του Σικάγο Αλ Καπόνε.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκλεισε τη φυλακή κρίνοντας υπερβολικό το κόστος λειτουργίας της, καθώς τα κτίρια και οι δομές της φθείρονταν γρήγορα στο αλμυρό περιβάλλον του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και έπρεπε να μεταφέρονται τρόφιμα και νερό στο Αλκατράζ, και να απομακρύνονται τα απόβλητα.
Επικριτές του σχεδίου του Τραμπ έχουν επίσης σημειώσει ότι υπάρχει ένας υγιής πληθυσμός φαλαινών στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, που θα διαταραχθεί από την κυκλοφορία σκαφών που απαιτείται για το μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικό έργο στο Αλκατράζ.
Διαβάστε ακόμη:
- Η Ντεζιρέ Ινγκλαντέρ «ανέβασε» τη θερμοκρασία με τις καλοκαιρινές της πόζες
- Ένα ελληνικό νησί στη λίστα με τους ονειρικούς προορισμούς του κόσμου για το 2025
- iPhone 17: Η ημερομηνία κυκλοφορίας και τα χρώματα του νέου smartphone της Apple
- Ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα αδυνατεί να καλύψει το κόστος στέγασης