Με το Νόμπελ Οικονομίας 2024 τιμήθηκαν σήμερα οι Ντάρον Ατζέμογλου (ΗΠΑ/Τουρκία), Σάιμον Τζόνσον (Βρετανία/ΗΠΑ) και Τζέιμς Α. Ρόμπινσον (Βρετανία/ΗΠΑ) «για μελέτες σχετικά με το πώς οι θεσμοί διαμορφώνονται και επηρεάζουν την ευημερία», ανέφερε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Οι ακαδημαϊκοί συνέβαλαν στο να δείξουν γιατί κοινωνίες με «φτωχό κράτος δικαίου και θεσμούς που εκμεταλλεύονται τον πληθυσμό δεν δημιουργούν ανάπτυξη ή αλλαγή προς το καλύτερο», όπως ανακοίνωσε η επιτροπή Νόμπελ.

Οι Ντάρον Ατζέμογλου (ΗΠΑ/Τουρκία) και Σάιμον Τζόνσον είναι καθηγητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ενώ ο Ρόμπινσον είναι διευθυντής του Pearson Institute for the Study and Resolution of Global Conflicts του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Το βραβείο οικονομικών επιστημών θεσπίστηκε το 1968 προς τιμήν της 300ης επετείου της σουηδικής κεντρικής τράπεζας και απονεμήθηκε για πρώτη φορά ένα χρόνο αργότερα. Ο νικητής επιλέγεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών σε αναγνώριση έργου «εξαιρετικής σημασίας».

 

Διαβάστε ακόμη: