Με γρήγορους ρυθμούς το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί το Εθνικό Σχέδιο για Απολιγνιτοποίηση
Επειδή σε όλους τους σχεδιασμούς ισχύει το ρητό του αρχαίου ημών Δημοσθένη «δεί δη χρημάτων ώ άνδρες Αθηναίοι», η μετουσίωση του Σχεδίου σε πράξη απαιτεί κονδύλια και επενδύσεις.
Όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, στις «περιοχές απολιγνιτοποίησης» θα αλλάξει πλήρως ο παραγωγικός προσανατολισμός, θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις απασχόλησης και θα εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η κοινωνική συνοχή. Αυτό φυσικά απαιτεί, εκτός από την πλήρη κινητοποίηση των εθνικών-κοινοτικών πόρων και την προσέλκυση του ιδιωτικού τομέα.
Τα πρώτα χρήματα για το Σχέδιο θα αντληθούν από το καινούργιο επταετές ΕΣΠΑ που ξεκινά καλώς εχόντων των πραγμάτων στις αρχές του νέου χρόνου και έχει συνολικές προβλέψεις για όλες τις δράσεις πάνω από 20 δις. Υπάρχουν όμως και περίπου 10 δις που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται φέτος. Συνεπώς μέσα από τη δεξαμενή των 30 δις θα αντληθούν από το κυβερνητικό επιτελείο τα πρώτα κονδύλια για τις δράσεις Απολιγνιτοποίησης που θα επικεντρωθούν στους άξονες Κοζάνης-Πτολεμαίδας, Αμυνταίου και Μεγαλόπολης.
Παράλληλα η κυβέρνηση είναι στην τελική φάση επεξεργασίας του πολύ σημαντικού νομοσχεδίου που θα προσελκύσεις ιδιωτικές επενδύσεις ή και ΣΔΙΤ στιςπεριοχές αυτές. Η κυβερνητική επιτροπή θα εγκρίνει το σημαντικό νομοσχέδιο του φορέα (ή των φορέων) που θα διαχειριστούν τα χρήματα για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και τις διαδικασίες συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η ψήφιση του νομοσχεδίου και η μετατροπή του σε νόμο υπολογίζεται στις αρχές του 2021. Η διαβούλευση του ολοκληρώθηκε και η συντονιστική επιτροπή υπό τον κ.Κ. Μουσουρούλη, προχωρεί στην τελική κατάρτισή του συνυπολογίζοντας τις παρατηρήσεις-απόψεις που διατυπώθηκαν.
Στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας σχεδιάζουν σε πρώτη φάση δράσεις αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων ύψους 4-6 δις για «εναλλακτικές επενδύσεις» στις λεγόμενες «πρώην λιγνιτικές περιοχές» τις οποίες προαναφέραμε. Σημαντικό είναι πάντως να σημειώσουμε πως η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων θα είναι εμπροσθοβαρής, δηλαδή θα προηγηθούν σε διάθεση τα κονδύλια της ΕΕ, επειδή αυτή τη στιγμή το μεγάλο κομμάτι των εθνικών πόρων που υπάρχει, κατευθύνεται στον πόλεμο κατά της πανδημίας.
Για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες (ίσως και αύριο) η κυβερνητική επιτροπή, για να επεξεργαστεί σε τελική φάση και να εγκρίνει το τμήμα του νέου ΕΣΠΑ για την Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μετα-λιγνίτη εποχή, αλλά και τη σύνδεσή του με τα κονδύλια του τρέχοντος ΕΣΠΑ που παρέμειναν αναξιοποίητα. Η αρχική πρόταση αναφέρεται σε κονδύλια της τάξης των 65 -100 εκ. ευρώ μαζί με αυτά από το λεγόμενο Πράσινο Ταμείο.Αυτή η τελευταία «γέφυρα» όμως με τα 10 δις που έχουν μείνει αναξιοποίητα από την προηγούμενη κυβέρνηση θα απαιτήσει λεπτούς χειρισμούς με τις Βρυξέλλες αφού συνήθως οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δυστροπούν με την αλλαγή χρήσης κονδυλίων που δεν διατέθηκαν στον αρχικό τους σκοπό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με κονδύλια 6 δις ξεκινά η απολιγνιτοποίηση
Με γρήγορους ρυθμούς το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί το Εθνικό Σχέδιο για Απολιγνιτοποίηση Επειδή σε όλους τους σχεδιασμούς ισχύει το ρητό του αρχαίου ημών Δημοσθένη «δεί δη χρημάτων ώ άνδρες Αθηναίοι», η μετουσίωση του…