Δίχτυα στο διαδίκτυο έχουν απλώσει σπείρες από απατεώνες που αναζητούν θύματα για να τους αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Το τελευταίο διάστημα έχει πάρει διαστάσεις καταιγίδας η μαζική αποστολή email και SMS με τους επιτήδειους να προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικά και οικονομικά στοιχεία, όπως και τους κωδικούς ΡΙΝ.
Το υποψήφιο θύμα λαμβάνει μήνυμα στο κινητό του –με δήθεν αποστολέα την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται- με το οποίο ενημερώνεται ότι η κάρτα του είναι μπλοκαρισμένη, και του ζητούν να συνδεθεί με κάποιο link προκειμένου να εισάγει τους κωδικούς του για να ξεμπλοκάρουν την κάρτα.
Η σύνδεση στην ιστοσελίδα είναι και το κλειδί για να αποκτήσουν οι απατεώνες πρόσβαση στους λογαριασμούς του θύματος και τους αδειάζουν.
Τι μεθόδους χρησιμοποιούν οι απατεώνες στο διαδίκτυο
Το Phishing, και το Smishing, είναι σήμερα οι πλέον διαδεδομένες περιπτώσεις απάτης. Στο Phishing το «κτύπημα» γίνεται με email και στο Smishing με SMS.
Οι επιτήδειοι εξαπατούν τους παραλήπτες των μηνυμάτων, καθώς παρουσιάζονται ως η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται τα υποψήφια θύματα και ζητούν τους κωδικούς ασφαλείας για να ξεμπλοκάρουν την κάρτα τους, να συνδεθούν σε έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) ή να καλέσουν έναν αριθμό τηλεφώνου, προκειμένου να επαληθεύσουν, και να επανανεργοποιήσουν τους λογαριασμούς τους.
Οι τράπεζες συνεχίζουν τις επενδύσεις στο κομμάτι της ασφάλειας των συναλλαγών από απόσταση, ενώ έχουν αναπτύξει συστήματα «ανίχνευσης» και παρακολούθησης ύποπτων συναλλαγών.
Επί ποδός βρίσκεται και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που με τη σειρά της ενημερώνει τους πολίτες πως: δεν πρέπει να κοινοποιούν σε κανέναν προσωπικά στοιχεία και ΡΙΝ και να μην εισάγουν σε άγνωστες ιστοσελίδες τους κωδικούς τους e-banking, ή αριθμούς καρτών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των περιστατικών απάτης εξακολουθεί να εκδηλώνεται στις εξ αποστάσεως (card not present–CNP) συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου και αφορούν κυρίως διαδικτυακές συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Τα περιστατικά απάτης στην Ελλάδα το 2020 αποτελούσαν μόλις το 0,04% των συναλλαγών (στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος), όμως πέρυσι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 76,4% και διαμορφώθηκαν σε 442.234 από 250.637 το 2019 και 147.317 το 2018.