Με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που σε ένδειξη καλής διάθεσης προς την Γαλλία και την αμυντική της βιομηχανία έκαναν πίσω, η ελληνική κυβέρνηση επικύρωσε στο Παρίσι τη συμφωνία για την προμήθεια των 3+1 Γαλλικών φρεγατών!

Στην πραγματικότητα 4 φρεγάτες γιατί την option δηλώσαμε εξαρχής ότι θα την ασκήσουμε!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της αμερικανικής συναίνεσης επιπρόσθετο ρόλο έπαιξε η βελτιωμένη πρόταση κατά τουλάχιστον 1,5 δις. ευρώ που έβαλε στο τραπέζι ο εκπρόσωπος του Naval group κατά την επίσκεψη του στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα!

Σε απλά λόγια, βάσει των όρων της συμφωνίας, με λιγότερα από 5 δις. η χώρα αποκτά 8 (4 φρεγάτες + 4 κορβέτες) υπερσύγχρονα (επιθετικά) πολεμικά πλοία!

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον το αμερικανικό ενδιαφέρον όσον αφορά την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στη χώρα μας εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στα τελευταίου τύπου μαχητικά αεροσκάφη F35!

Η AUKUS και το – μερικό- αντιστάθμισμα στην ακυρωθείσα προμήθεια των υποβρυχίων (56 δις)

Καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση σημειώνουν ότι η συμφωνία κλείδωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μακρόν στη χώρα μας, την περασμένη εβδομάδα και αποτελεί αποτέλεσμα γεωπολιτικών ισορροπιών με αφορμή τις εξελίξεις σε Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό, την AUKUS και την κατ’ επέκταση ακύρωση της συμφωνίας μαμούθ Αυστραλίας – Γαλλίας όσον αφορά την προμήθεια υποβρυχίων ύψους 56 δις. ευρώ!

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε σοβαρό ζήτημα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια γεωπολιτική συμφωνία που της τινάζει στον αέρα το εξοπλιστικό πρόγραμμα και ουσιαστικά την αμυντική βιομηχανία!

Το colpo grosso των ξένων funds με τις εξαγορές!

Ομολογώ ότι δεν το είχα αντιληφθεί, μέχρι που διάβασα διάφορα μεμονωμένα ρεπορτάζ σε έγκυρες εφημερίδες, με σκόρπιες πληροφορίες και στη συνέχεια συνέδεσα το σχέδιο και την διαδικασία!

Έτσι κονομάνε τα διεθνή funds που τελικά τους έρχονται τζάμπα στον λογαριασμό οι εξαγορές!!!

Πρώτα γίνεται η εξαγορά! Ας πούμε προς χάριν της κουβέντας αντί 100 εκατ. ευρώ!

Μετά η θυγατρική, δηλαδή η εξαγορασθείσα εταιρεία, σηκώνει με δανεισμό λεφτά από τις τράπεζες, ας πούμε 120 εκατ. ευρώ, οι οποίες τράπεζας σημειωτέον τα εκχωρούν χωρίς εγγυήσεις!!!

Και στη συνέχεια η θυγατρική επιστρέφει τα 120 εκατ. ευρώ που σήκωσε από τις ελληνικές τράπεζες χωρίς εγγυήσεις, στην μητρική εταιρεία ως επένδυση!!!

Έτσι, ο ξένος επενδυτής που νομίζουμε ότι βάζει τα λεφτά του στην Ελλάδα, τοποθετεί 100 και στη συνέχεια παίρνει πίσω 120 χωρίς εγγυήσεις, έχοντας παράλληλα αποκτήσει και τον πλήρη έλεγχο της εξαγορασθείσας επιχείρησης!

Ωραίο κόλπο! Υποκλίνομαι…

Το ράλι, η φούσκα και ο νέος «Αθανασούλης»

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ράλι που πραγματοποιεί μια μετοχή μικρής εταιρείας, η αξία της οποίας έχει πενταπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα.

Το ράλι ξεκίνησε μετά από διαρροές ότι η εν λόγω εταιρεία που συμμετέχει με ελάχιστο ποσοστό σε Κοινοπραξία για ένα μεγάλο έργο του δημοσίου, πρόκειται να αποκομίσει τεράστια κέρδη.

Μάλιστα προεξοφλούσαν ότι τη σύμβαση θα την κερδίσει η Κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει, ενώ παράλληλα οι διαρροές εμφάνιζαν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας να έχει προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση.

Όπως αντιλαμβάνεστε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τρέμουν μην επαναληφθεί στο χρηματιστήριο το σύνδρομο Αθανασούλη που εκδηλώθηκε τις μέρες της παντοδυναμίας του Κ. Σημίτη.

Ούτε πρόταση μομφής, ούτε αίτημα για Εξεταστική – Γιατί δεν σηκώνει το γάντι ο Αλέξης Τσίπρας

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την πώληση τoυ πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ, προς το παρόν όμως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ακραίες επιθετικές κινήσεις κατά της κυβέρνησης ή της διοίκησης της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, πέταξε το γάντι προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τον να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της (ή και εναντίον του αρμόδιου υπουργού), ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν σηκώνει το γάντι.

Η πρόταση μομφής, άλλωστε, θα συσπειρώσει την κυβέρνηση, θα λήξει πολιτικά το θέμα με ψήφο εμπιστοσύνης και θα στερήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του συγκεκριμένου όπλου σε ένα πιθανό σοβαρό θέμα για το επόμενο εξάμηνο.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου, ωστόσο, παρά τις αιχμές που αφήνουν στελέχη της για τυχόν ποινικές ευθύνες, δεν προτίθεται, στη συγκεκριμένη τουλάχιστον φάση, να ζητήσει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προφανώς επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, θα επιμείνει στα ερωτήματα που θέτει περί χειραγώγησης της μετοχής, αναμένοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.