Με τις διεθνείς αγορές να παρακολουθούν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή υπό τον φόβο ενός νέου ενεργειακού κραχ, το παγκόσμιο χρηματιστήριο τέχνης μετατρέπεται σε ασφαλές καταφύγιο μεταφοράς και προστασίας χρημάτων.

Στις 6 Μαρτίου, εν μέσω γεωπολιτικών ταραχών στη Μέση Ανατολή, art dealers, συλλέκτες και επενδυτές έσπευσαν να συμμετάσχουν σε συναλλαγές του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο για να τοποθετήσουν κεφάλαια σε έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Η μαζική αυτή ορμή οδήγησε το ταμπλό του οίκου σε ένα τζίρο ύψους 154 εκατ. στερλινών (178 εκατ. ευρώ) και δύο “white glove” αναμετρήσεις όπου πωλήθηκαν όλα τα έργα και αντικείμενα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στελέχη του Sotheby’s, πολλοί από τους αγοραστές ταξίδεψαν στη βρετανική πρωτεύουσα αποκλειστικά για τις δημοπρασίες.

Εντυπωσιακό store of value στην αγορά τέχνης με το ταμπλό του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο να καταγράφει τη μία υπεραξία μετά την άλλη

Starlot όλων των συναλλαγών αναδείχθηκε ο πίνακας (αυτοπροσωπογραφία) του Francis Bacon με τίτλο Self Portrait. Είναι λάδι σε καμβά, χρονολογείται το 1972 και έχει εκτεθεί σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς χώρους όπως την Γκαλερί Marlborough στο Λονδίνο και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Αν και αρχικά η τιμή της εκτίμησής του ήταν στα 8 εκατ. στερλίνες, η τελική του αξία άγγιξε τα 16 εκατ. στερλίνες (18,35 εκατ. ευρώ).

Πολύ καλή τιμή έπιασε μια ιδιαίτερη εκδοχή της σειράς Four Marilyns του Andy Warhol, χρονολογίας 1982. Είχε εκτιμηθεί 1,8 εκατ. στερλίνες και πωλήθηκε προς 3,2 εκατ. στερλίνες.

Ενα άλλο έργο του Warhol, το Scream (After Munch) με θέμα το θρυλικό έργο του Edward Munch Η Κραυγή, έγινε αντικείμενο μάχης μεταξύ των πλειοδοτών. Η αρχική του τιμή ήταν στις 200.000 στερλίνες, αλλά αγοράστηκε έναντι 448.000 στερλινών (516.830 ευρώ), αφήνοντας πίσω τα προγνωστικά.

Στο ίδιο κλίμα, το έργο του Enrico Castellani με τίτλο Superficie Biancae είχε αρχική τιμή εκτίμησης στις 50.000 στερλίνες, ωστόσο η ζήτηση έκανε την τελική του αξία να εκτοξευθεί στις 140.800 στερλίνες (162.372 ευρώ).

Υπεραξία σημείωσε και το έργο της Tracey Emin με τίτλο The Kiss was beautiful, που από τις 70.000 στερλίνες που αρχικά είχε εκτιμηθεί, πωλήθηκε στις 166.400 στερλίνες (περίπου 192.000 ευρώ).

Sotheby’s: Πάνω από 6 χιλιάδες άνθρωποι είδαν από κοντά τα έργα

Επιπλέον, στα εντυπωσιακά στατιστικά του οίκου είναι και το γεγονός ότι οι Ασιάτες επικράτησαν ως αγοραστές στα έργα με τις πιο υψηλές τιμές εκτίμησης, ενώ γενικά, καταγράφηκε ενισχυμένη συμμετοχή στο bidding από 48 κράτη.

Τέλος, πάνω από 6 χιλιάδες άνθρωποι είδαν από κοντά τα έργα στις εκθέσεις που προηγούνται πριν τη δημοπρασία, επιβεβαιώνοντας ότι σε περιόδους ταραχής και μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας οι επενδυτές καταφεύγουν σε αναζήτηση εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων όπως τα έργα τέχνης για να μεταφέρουν ή να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.

Διαβάστε ακόμη: