Μετά την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το πόρισμα Καρώνη για την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναφέρει την ατζέντα της στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, των θετικών μέτρων και της οικονομικής σταθερότητας. Στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η στρατηγική της θετικής ατζέντας, που επιβραβεύτηκε δημοσκοπικά μετά το Πάσχα, πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ακόμα και ενόψει του θερινού διαλείμματος. Στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα διακριτό πλαίσιο δεσμεύσεων, με αποδέκτη τη μεσαία τάξη, ενόψει της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην εγκλωβιστεί σε μονοθεματική πολιτική ατζέντα. Παρότι είναι σε εξέλιξη οι κινήσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που στοχοποιεί και τον πρώην Υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, η στρατηγική του Μαξίμου είναι να δώσει θεσμική απάντηση, χωρίς βεβιασμένες δηλώσεις ή αντιδράσεις, περιμένοντας πρώτα να μελετήσει τα ακριβή αιτήματα και τις νομικές διατυπώσεις των κομμάτων.

Μαξίμου: Ατζέντα ΔΕΘ με επίκεντρο τη μεσαία τάξη

Με την κοινωνία να αναμένει ανακουφιστικά μέτρα και την οικονομία να δείχνει σταθερές αντοχές, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει ένα πακέτο εξαγγελιών με στόχευση κυρίως σε μισθωτούς, ενοικιαστές και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Το θετικό μομέντουμ που καταγράφηκε μετά τις πρώτες πρωτοβουλίες του Απριλίου και τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα (συντάξεις, στέγαση, ελαφρύνσεις), αποτελεί το υπόβαθρο για να διευρυνθεί το ακροατήριο του κυβερνητικού αφηγήματος, ειδικά στον χώρο του Κέντρου.

Η «πλαγιοκόπηση» του ΠΑΣΟΚ είναι οργανική πτυχή αυτής της στρατηγικής. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να ταυτίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη με θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τα Τέμπη, φέρνοντας στο προσκήνιο δηλώσεις περί «παράνομου φορτίου» και «συγκάλυψης». «Ας έρθει επιτέλους στον θεσμικό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, υπονομεύοντας την ίδια τη θεσμική τάξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδέχεται να εξεταστεί –μετά από εισήγηση– αν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πληροί τα κριτήρια για να οδηγηθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο κατά το πρότυπο Τριαντόπουλου, με βάση ήπιες νομικές αξιολογήσεις και όχι με όρους ποινικής τιμωρίας. Ο χειρισμός του φακέλου είναι συντονισμένος και σε ανοικτή γραμμή με τον Κώστα Καραμανλή.

Συνεδρίαση οικονομικής στρατηγικής ενόψει ΔΕΘ

Αύριο, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής συνεδριάζει υπό τον Κωστή Χατζηδάκη με θέμα τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2028–2034. Το ζητούμενο είναι να αναζητηθούν τρόποι για το «κλείδωμα» νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα προσφέρουν εθνική προστιθέμενη αξία στο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας. Η συνεδρίαση θεωρείται κομβική, καθώς συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί των χαρτοφυλακίων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενόψει μάλιστα των τελικών ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για τους επόμενους κοινοτικούς πόρους.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, παραμένει προσηλωμένο στο τρίπτυχο: σχέδιο – σταθερότητα – πρόοδος, με στόχο την απτή βελτίωση της καθημερινότητας. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, «κάθε εβδομάδα κάτι αλλάζει, κάτι προχωρά. Συνεχίζουμε».

Αναβάθμιση από τη Fitch: Οικονομική ωρίμανση και ανθεκτικότητα

Καθοριστικό στοιχείο του αφηγήματος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των προοπτικών από τη Fitch, από «σταθερές» σε «θετικές», γεγονός που επιβεβαιώνει την οικονομική αξιοπιστία και ανθεκτικότητα της Ελλάδας. Ο οίκος αναγνωρίζει:

  • Πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και συνολικό 1,3% για το 2024, υψηλότερο των προσδοκιών.
  • Κατακόρυφη μείωση του δημοσίου χρέους, με το απόθεμα των 36 δισ. ευρώ να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες εξυπηρέτησης μέχρι και το 2027.
  • Ισχυρό δημοσιονομικό πλαίσιο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις της ΕΕ.
  • Ανάπτυξη 2,3% για το 2024, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 0,4%.
  • Αύξηση εισοδήματος και απασχόλησης, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των επενδύσεων.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους από όλες τις χώρες που παρακολουθεί η Fitch, και προσδοκούν ότι μέχρι το 2030, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα κινηθεί γύρω στο 120%.

Η προσέγγιση είναι σαφής: θεσμικός λόγος, αναπτυξιακή στόχευση, κοινωνικό αποτύπωμα. Με αυτούς τους άξονες, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει όχι μόνο να απαντήσει στην τοξικότητα, αλλά και να ορίσει την πολιτική συζήτηση για το φθινόπωρο. Και το κυριότερο, να καταστήσει σαφές ότι τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης δεν μετρούνται με συνθήματα, αλλά με αριθμούς, έργα και θεσμική συνέχεια.

Διαβάστε ακόμη: