Στα 24 του ο Μαξ Φερστάπεν κατάφερε να βάλει τέλος στην 8ετή κυριαρχία των οδηγών της Mercedes, αλλά και να δικαιολογήσει το έπακρο την επένδυση της Red Bull στις ικανότητες του, με τις πάγιες ετήσιες φετινές αποδοχές του να ξεκινούν από τα 21 εκατ. ευρώ – δεύτερος στην «χρυσή» λίστα των 20 πιλότων της F1 πίσω από τον Λιούις Χάμιλτον και τα 25 εκατ. ευρώ.

Άλλες πηγές παρουσιάζουν τον …βασικό μισθό του Φερστάπεν λίγο μεγαλύτερο (στα 25 εκατ. δολ. ή 22 εκατ. ευρώ). Στα προαναφερόμενα χρηματικά ποσά, ωστόσο, δεν συνυπολογίζονται τα bonus από τις χορηγίες και τα αγωνιστικά επιτεύγματα των σταρ του κορυφαίου «προϊόντος» της παγκόσμιας «βιομηχανίας» του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Αν αποφασίσει ο Μαξ Φερστάπεν να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση των κύριων όρων του συμβολαίου του, βέβαιο είναι ότι θα διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα για να πείσει τους εργοδότες του, όπως συνέβη το 2020. Τότε, η Red Bull φοβούμενη μήπως ο Ολλανδός μετακόμιζε στην Mercedes το 2021 μετά την λήξη της συμφωνίας τους, φρόντισε να την ανανεώσει πρόωρα ως το 2023…

Formula 1: Πρωταθλητής ο Μαξ Φερστάπεν στο πιο επικό Grand Prix στην ιστορία

Γιατί δεν είναι μόνο ότι ο Μαξ Φερστάπεν «εκθρόνισε» το προηγούμενο «νο 1». Πιστώνεται, παράλληλα, το γεγονός ότι για χάρη του οι Ολλανδοί άρχισαν μετά από αρκετά χρόνια να παρακολουθούν περισσότερο και πιο στενά τις εξελίξεις στην Formula 1 (συνεπώς και τις μεταδόσεις των αγώνων, με ότι αυτό σημαίνει σε επίπεδο τηλεθέασης) και έχει κάθε λόγο να θέλει να εξαργυρώσει την νέα, κατακόρυφη αύξηση της δημοτικότητας του.

 Οι 7 στις 10 διαφημίσεις που παίζονται στην ολλανδική τηλεόραση έχουν, σύμφωνα με συμπατριώτες του, τον ίδιο ως πρωταγωνιστή!

Στους προσωπικούς σπόνσορες του νέου «Μίδα» συμπεριλαμβάνονται από …σούπερ μάρκετ και ειδών ρουχισμού, μέχρι διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης αυτοκινήτων, καλωδιακό κανάλι κ.α., με εργοδότρια του ουσιαστικά την ιδιαίτερα γενναιόδωρη γενικότερα στις αθλητικές χορηγίες αυστριακή εταιρεία ενεργειακών ποτών Red Bull, που έχει και την ομάδα του στην Formula 1.

Η λίστα του Μαξ Φερστάπεν περιλαμβάνει, με βάση ξένα ρεπορτάζ, την αλυσίδα Jumbo Super markets-από τους πρώτους χορηγούς του που φιγουράρει και στο κράνος του, την Ziggo- σε εκπομπές της οποίας εμφανίζεται συχνά, το brand ένδυσης G-Star Raw- με το λανσάρισμα δικής του σειράς ρούχων, το online marketplace CarNext.com και πιθανόν όχι μόνο. Εταιρείες οι οποίες τον στηρίζουν από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, πέρα από τους Team Partners της Red Bull Racing (Puma, Tag Heuer, Tezos, Cash App, Pirelli, Walmart κ.α.).

Ο Μαξ Φερστάπεν έχει κρατήσει αποστάσεις από το διεθνές αθλητικό μάρκετινγκ, σε σύγκριση με αντιπάλους του, γι’ αυτό και τα έσοδα του από τον συγκεκριμένο τομέα υστερούν έναντι άλλων σταρ της και του αποφέρει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Κατ’ άλλους, 2-3 εκατ. ευρώ…

GP Γαλλίας: Ο Φερστάπεν πήρε την pole position

Η Formula 1 επιστρέφει

Η Formula 1 θεωρείται ένα από τα σπορ με τα υψηλότερα έσοδα και τις μεγαλύτερες αμοιβές στον κόσμο. Ο φετινός τζίρος της εκτιμάται ότι εκτιναχθεί στα 1,38 δισ. δολ. (ή 1,22 δισ. ευρώ) μετά από το restart αυτής της σεζόν κι ενώ προηγουμένως οι επιπτώσεις της πανδημίας είχαν αποδειχθεί …ολέθριες για τους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο, με ακυρώσεις αγώνων, ματαιώσεις events και την απουσία του φιλάθλου κοινού.

Από το οικονομικό come back της αναμένεται να ωφεληθεί ανάλογα και ο Μαξ Φερστάπεν. Με τον εξής τρόπο:

Τα κέρδη διανέμονται κατ΄αρχάς ανάμεσα στις ομάδες και τους μετόχους της F1. Το ποσό που δίνεται σε αυτές κλιμακώνεται ανάλογα με τη θέση του κάθε οδηγού τους στο πρωτάθλημα και η κάθε μια αποφασίζει με την σειρά της για τα έπαθλα των εκάστοτε νικητών. Στην περίπτωση του «Ιπτάμενου Ολλανδού», οι πληροφορίες τον θέλουν να καρπώνεται επιπλέον 17 εκατ. δολ. (15 εκατ. ευρώ) ως από τα σούπερ bonus για την θεαματική επιτυχία του και αν προστεθούν στα 25 εκατ. δολ. (22 εκατ. ευρώ) του συμβολαίου του, συνολικά θα βάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του 42 εκατ. δολ. (ή 37 εκατ. ευρώ) από αυτή την …δραματική χρονιά. Όσα αναφέρει και το Forbes στα αναμενόμενα έσοδα του. Μόνο που τώρα είναι χειροπιαστά…

Η περιουσία του Μαξ Φερστάπεν

Στα 24 του η μέχρι σήμερα περιουσία που έχει αποκτήσει υπολογίζεται μεταξύ 52-54 εκατ. ευρώ, αν και ο φετινός τίτλος θα την «εκτινάξει».

Γιός του βετεράνου οδηγού Γιος Φερστάπεν θεωρείται το «μήλο που έπεσε κάτω από την μηλιά» και πριν από μια 5ετία έγινε ο νεότερος σε ηλικία που κέρδισε κούρσα στην F1, στο ισπανικό Grand Prix.

Δείτε το ρολόι που φοράει ο Μαξ Φερστάπεν