Οι γιατροί στην Ινδία αναφέρονται τον τελευταίο καιρό σε έξαρση περιστατικών μιας σπάνιας μόλυνσης –γνωστή και ως ο «μαύρος μύκητας»– σε ασθενείς με κορωνοϊό αλλά και σε όσους έχουν αναρρώσει από covid.
Τι είναι η βλεννομυκητίαση;
Η βλεννομυκητίαση είναι μια πολύ σπάνια λοίμωξη. Προκαλείται από την έκθεση σε μούχλα βλεννογόνου που βρίσκεται συνήθως στο έδαφος, τα φυτά, την κοπριά και τα φρούτα και λαχανικά, που έχουν σαπίσει. «Είναι πανταχού παρούσα και βρίσκεται στο έδαφος και στον αέρα, ακόμη και στη μύτη και τη βλέννα των υγιών ανθρώπων».
Επηρεάζει τις ρινικές κοιλότητες, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και μπορεί να είναι και θανατηφόρος σε διαβητικούς ή σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως ασθενίς με καρκίνο ή άτομα με HIV/AIDS.
Οι γιατροί πιστεύουν ότι η εν λόγω μόλυνση, η οποία έχει δείκτη θνητότητας 50%, μπορεί να προκαλείται από τη χρήση στεροειδών, που είναι μια σωτήρια θεραπεία για βαριά νοσούντες με Covid-19.
Τα στεροειδή περιορίζουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες σε ασθενείς με Covid και φαίνεται μάλιστα πως βοηθούν στο να εμποδίζουν πιθανές βλάβες στον οργανισμό που μπορούν να προκύψουν όταν το ανοσοποιητικό δίνει έντονη μάχη για να καταπολεμήσει τον ιό.
Αλλά μειώνουν και τα επίπεδα ανοσίας του οργανισμού και αυξάνουν το ζάχαρο τόσο σε διαβητικούς όσο και σε μη διαβητικούς ασθενείς Covid. Θεωρούν ότι αυτή η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις περιπτώσεις βλεννομυκητίασης.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς, εμφάνιζουν το σύμπτωμα 12 έως 15 ημέρες μετά την ανάρρωση από το Covid-19.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.