Η Πανσέληνος του Μαΐου θα φωτίσει το νυχτερινό ουρανό προσφέροντας ένα μαγικό υπερθέαμα. Πρόκειται για την δεύτερη υπερπανσέληνο του 2021 η οποία αναμφίβολα θα είναι πιο εντυπωσιακή από την πρώτη του Απριλίου. Η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη κατά περίπου 157 χιλιόμετρα. Πιο συγκεκριμένα, η πανσέληνος είναι ορατή από το βράδυ της Τρίτης (25/5) , καθώς η ορατότητα αγγίζει το 99%. Η κορύφωση για το «Ματωμένο Φεγγάρι» στο 100% θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης (26/5).
Το «Φεγγάρι των Λουλουδιών»
Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης. Πρόκειται για την πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης έπειτα από δύο χρόνια, που συμπίπτει με το φαινόμενο της υπερπανσελήνου, συνθέτοντας ένα μοναδικό αστρονομικό υπερθέαμα.
«Ματωμένο Φεγγάρι» (blood moon)
Το «Ματωμένο Φεγγάρι» (blood moon) εμφανίζεται όταν ο πλανήτης Γη βρίσκεται ανάμεσα στο φεγγάρι και στον ήλιο. Τότε, η σκιά της Γης καλύπτει πλήρως την Σελήνη, ενώ ένα μέρος του φεγγαριού παραμένει ορατό, με την βοήθεια των ακτίνων του ηλίου. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη αποκτά μια χαρακτηριστική κόκκινη απόχρωση, εξ’ ου και η ονομασία «Ματωμένο Φεγγάρι». Που θα είναι ορατή η σεληνιακή έκλειψη.
Σεληνιακή έκλειψη ορατότητα
Η σεληνιακή έκλειψη θα είναι ορατή στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, τον δυτικό Καναδά, το Μεξικό, μεγάλο μέρος της Κεντρικής Αμερικής, σε τμήματα της Νότιας Αμερικής και της Ασίας καθώς και στον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Οι λαοί στη Χαβάη και οι Αλεούτιες νήσοι που θα απολαύσουν αυτή τη μαγευτική εικόνα», δήλωσε ο Μπιλ Κουκ, ο οποίος ηγείται του Γραφείου Μετεωροειδών Περιβάλλοντος της NASA στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα. Απόσταση Γης και Σελήνης.
Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μέση απόσταση περίπου τα 384.500 χιλιόμετρα. Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί.