Το φαινόμενο “Maskne” προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων Mask+Acne και υποδεικνύει την ακμή λόγω της συχνής χρήσης μάσκας. Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 έχει επιφέρει πολλές αλλαγές και η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια όλων.

Από τους πρώτους μήνες της καθημερινής χρήσης μάσκας, πολλά άτομα ανέφεραν την εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο τους, μόνο στα σημεία επαφής μάσκας και προσώπου. Πρόκειται για ένα φαινόμενο μηχανικής ακμής, το οποίο προκύπτει από την τριβή της μάσκας στο πρόσωπο και μπορεί είτε να δημιουργήσει νέα σπυράκια, είτε να επιβαρύνει την ακμή που προϋπήρχε στα σημεία γύρω από τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι.

Πριν από τη νόσο Covid-19, κάποιοι αθλητές είχαν παρατηρήσει παρόμοια δερματικά προβλήματα στο πρόσωπο τους λόγω της συχνής εφίδρωσης, ζέστης και υγρασίας σε περιόδους προπόνησης. Με βάση επιστημονική μελέτη που ανακοινώθηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα Δερματολόγων, το φαινόμενο “Maskne” παρουσιάζεται περισσότερο στα άτομα που εργάζονται στο χώρο της υγείας, λόγω της πιο στενής εφαρμογής της μάσκας στο πρόσωπο. Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας παρατηρούν ότι πολλοί άνθρωποι εκτός του χώρου της υγείας, υποφέρουν εξίσου από αυτό το νέο είδος ακμής.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Μπορείτε να διαλέξετε τη μάσκα που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες προστασίας που επιθυμείτε, σε μάσκες μιας χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων. Οι ειδικοί υποδεικνύουν τη χρήση 100% βαμβακερής μάσκας πολλαπλών χρήσεων, ώστε η επιδερμίδα να αναπνέει.
  • Ακολουθήστε μία αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης
    Είναι απαραίτητο να ανακαλύψετε τα απαραίτητα προϊόντα περιποίησης με βάση τις ανάγκες της επιδερμίδας σας, σε συνεργασία με κάποιο δερματολόγο. Οι ειδικοί προτείνουν μία πιο μινιμαλιστική προσέγγιση για την περιποίηση στα άτομα που έχουν εμφανίσει “Maskne” ή θέλουν να προστατευτούν από το νέο φαινόμενο δερματοπάθειας. Στη συνέχεια, οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή χρήσης προϊόντων με συστατικά όπως οξέα ή ρετινόλη, τα οποία ενδεχομένως να επιβαρύνουν το πρόβλημα.
  • Αλλάζετε συχνά τη μάσκα σας. Είτε επιλέξετε μάσκα πολλαπλών χρήσεων, είτε μίας χρήσης, είναι απαραίτητο να τη φοράτε μόνο όταν είναι καθαρή. Σε περίπτωση εφίδρωσης, ζέστης ή αν έχετε έντονη λιπαρότητα θα πρέπει να την αλλάζετε συχνά, ώστε το ύφασμα που έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα του προσώπου σας να είναι εντελώς καθαρό.