Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι, ανάμεσά τους οι Τζεφ Μπέζος, Γουόρεν Μπάφετ και Έλον Μάσκ, κατέβαλαν πραγματικούς φόρους μόλις 3,4% (!) μεταξύ του 2014 και του 2018, μολονότι η περιουσία τους αυξήθηκε κατά 400 δισ. δολάρια, όπως αποκαλύπτει έρευνα της ανεξάρτητης οργάνωσης ProPublica.

Εν μέσω της συζήτησης που γίνεται διεθνώς για την αύξηση της φορολογίας που επιβάλλεται στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, η μη κερδοσκοπική αυτή ειδησεογραφική οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σημειώνει στον ιστότοπό της ότι θέλει «να καταγγείλει τις καταχρήσεις εξουσίας και την προδοσία της εμπιστοσύνης του κόσμου».

Κι όπως αναφέρει, ο επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, δεν πλήρωσε κανέναν ομοσπονδιακό φόρο το 2007 και το 2011, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον επικεφαλής της Tesla και της SpaceX Έλον Μασκ για το 2018. Δεν πρόκειται για απάτη, αλλά για «φορολογική βελτιστοποίηση» των δισεκατομμυριούχων, φοροαποφυγή, η οποία επιτρέπει την μείωση της φορολογίας με εντελώς νόμιμο τρόπο, διευκρινίζει η ProPublica. Οι επιχειρηματίες Μάικλ Μπλούμπεργκ και Καρλ Άικαν, όπως και ο φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος, κατάφεραν επίσης να μην πληρώσουν κανέναν ομοσπονδιακό φόρο κάποιες χρονιές, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Xωρις φόρους Μπέζος και Μασκ

Σύμφωνα με την οργάνωση, που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος δεν πλήρωσε καθόλου ομοσπονδιακό φόρο το 2007 και το 2011, ενώ ο επικεφαλής της Tesla Έλον Μασκ δεν πλήρωσε φόρο το 2018.

Ο Τζεφ Μπέζος και ο Έλον Μασκ βρίσκονται στο βάθρο των τριών πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.

Δεν πρόκειται για απάτη, αλλά για «φορολογική βελτιστοποίηση», φοροαποφυγή, η οποία επιτρέπει την μείωση της φορολογίας με νόμιμο τρόπο, διευκρινίζει η ProPublica.

Οι επιχειρηματίες Μάικλ Μπλούμπεργκ και Καρλ Άικαν, όπως και ο Τζορτζ Σόρος, κατάφεραν επίσης να μην πληρώσουν κανέναν ομοσπονδιακό φόρο κάποιες χρονιές, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Για να καταλήξει στα συμπεράσματα αυτά, η οργάνωση σημειώνει ότι εξασφάλισε χιλιάδες δηλώσεις πλούσιων Αμερικανών στην ομοσπονδιακή φορολογική υπηρεσία, την IRS, για περίοδο μεγαλύτερη των 15 ετών.

 

Καταρρίπτουν το μύθο του συστήματος 

«Αν τις βάλεις στη σειρά, καταρρίπτουν από τα θεμέλια τον μύθο του αμερικανικού φορολογικού συστήματος: ότι όλος ο κόσμος πληρώνει το δίκαιο μερίδιό του και ότι οι πιο πλούσιοι πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος», επισημαίνουν οι συντάκτες των πορισμάτων της έρευνας.

Η ProPublica σημειώνει για παράδειγμα ότι ο Τζεφ Μπέζος ζήτησε και πέτυχε να εξασφαλίσει έκπτωση φόρου 4.000 δολαρίων για τα παιδιά του το 2011, μια χρονιά κατά την οποία στην φορολογική του δήλωση εμφάνισε απώλειες σε επενδύσεις μεγαλύτερες από το ετήσιο εισόδημά του.

Μονομαχία Μασκ – Μπέζος με «έπαθλο» το φεγγάρι | any-news.gr

Ο Τζεφ Μπέζος έδειξε ωστόσο τον Απρίλιο ότι υποστηρίζει την αύξηση της φορολογίας που επιδιώκει να υιοθετηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο επενδύσεών του στις υποδομές.

«Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι της χώρας, που είχαν τεράστια κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν έχουν καταβάλει το δίκαιο μερίδιό τους», αντέδρασε χθες, Τρίτη, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Ρον Γουάιντεν, σημειώνοντας ότι θα κάνει «μια πρόταση» γι’αυτό.

Οι ομάδες των Τζεφ Μπέζος, Ίλον Μασκ, Μάικλ Μπλούμπεργκ, Καρλ Άικαν και Τζορτζ Σόρος δεν έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του AFP να σχολιάσουν σχετικά.