“Θεϊκός Μαρκήσιος” επικαλούταν από τους θαυμαστές του ο Ντονασιέν Αλφόνς Φρανσουά Κόμης ντε Σαντ.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Γνωστός για τις ηδονιστικές και αθεϊστικές του θεωρήσεις, για τη γενετήσια διαστροφή της απόλαυσης του εκδηλούμενου φόβου και πόνου που προκαλούσε στις συντρόφους του. Οι απόψεις του για την επίτευξη της σεξουαλικής ευχαρίστησης καθώς και η σεξουαλική δράση σε έργα του, συνέτειναν στο να “δανείσει” μετά το θάνατό του το όνομά του στον όρο “σαδισμός”.

Τα έργα του περιέχουν ακραίες μορφές ερωτικών πρακτικών και συχνά οι περιγραφές του κινούνται μέσα στα όρια της πορνογραφίας. Η προκλητική του γραφή ήταν και η αιτία που πέρασε 29 χρόνια έγκλειστος σε φυλακές και άσυλα.

Το έργο του: “Η φιλοσοφία του μπουντουάρ”, έφερε στην επιφάνεια τα αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία του ασυνείδητου. Κατάφερε να ταράξει με την “πορνογραφική” του επιφάνεια τις κοινωνίες και τα καθεστώτα από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης ως και σήμερα.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το βιβλίο και αποφθέγματα του συγγραφέα…

“Ηδονιστές όλων των ηλικιών, όλων των φυλών, σε σας και μόνο προσφέρω αυτό το έργο. Τραφείτε με τις αρχές του: ευνοούν τα πάθη σας, πάθη για τα οποία σας φοβερίζουν οι πεζοί ηθικολόγοι, πάθη που δεν είναι, ωστόσο, παρά τα μέσα που χρησιμοποιεί η Φύση για να οδηγήσει τον άνθρωπο προς τους σκοπούς που του προδιαγράφει.

Δώστε αυτί μονάχα σ΄αυτές τις γλυκές παρορμήσεις, γιατί μόνο η δική τους φωνή μπορεί να σας οδηγήσει στην ευτυχία. Γυναίκες λάγνες, κάνετε πρότυπο σας την ηδονική Σαιντ-Ανζ. Ακολουθώντας το παράδειγμα της αδιαφορήστε για κάθε τι που εναντιώνεται στους θείους νόμους της ηδονής με τους οποίους ήταν δεμένη σ` ολόκληρη τη ζωή της. Εσείς, νεαρές παρθένες, που τόσο καιρό σας χαλιναγωγουσαν τα παράλογα και επικίνδυνα δεσμά μιας φανταστικης Αρετης και μιας αηδιαστικής θρησκείας, μιμηθείτε τη φλογερή Ευγενία. Βιαστείτε να καταστρέψετε τις γελοίες συνταγές με τις οποίες σας εμπότισαν ηλίθιοι γονείς.”

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr