Οι σφοδρές μάχες στο κέντρο της πολιορκούμενης Μαριούπολης στέκονται εμπόδιο στις προσπάθειες για απεγκλωβισμό των αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειο του θεάτρου της πόλης που βομβαρδίστηκε από τον ρωσικό στρατό την περασμένη Τετάρτη.

Σε δηλώσεις του στο BBC, o δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο ανέφερε ότι: «Τα σωστικά συνεργεία το μόνο που καταφέρνουν είναι να απομακρύνουν ερείπια και να ανασύρουν ανθρώπους μόνο όταν υπάρχει σιγή των όπλων».

«Υπάρχουν τανκς εδώ, το πυροβολικό βομβαρδίζει, η περιοχή βάλλεται με κάθε είδους οπλισμό. Οι δυνάμεις μας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις θέσεις τους στην πόλη αλλά οι δυνάμεις του εχθρού είναι μεγαλύτερες, δυστυχώς», είπε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Την Παρασκευή, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν και ότι περισσότεροι από 1.000 εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο υπόγειο του θεάτρου, το οποίο άντεξε στην επίθεση. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβάρδισε το κτίριο, το οποίο είχε σαφή σήμανση ως καταφύγιο πολιτών. Το στρατηγικό λιμάνι της πόλης έχει περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις και υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό και θέρμανση.