Δεν υπάρχει δίπολο κυβέρνησης-Κωνσταντοπούλου δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την καθημερινότητα των πολιτών, με τα προβλήματα της ζωής των πολιτών, γιατί αυτό με την καθημερινότητα έγινε και λίγο κλισέ, έχει ένα πρόγραμμα».

Με αφορμή, δε, τα κέρδη της ΝΔ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είπε ότι «το βασικό μήνυμα το οποίο εκπέμπουν είναι, ότι όσο πιο αποτελεσματική είναι η Κυβέρνηση τόσο πιο κοντά θα είναι στην επόμενη αυτοδυναμία. Αυτό το λένε οι πολίτες, το δείχνει και αυτή η μέτρηση που δείχνετε, καταφέραμε και κερδίσαμε 2 μονάδες μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Είμαστε πιο κοντά σε έναν στόχο που απέχει πολύ χρονικά, αλλά το ζήτημα δεν είναι τα δύο χρόνια, το ζήτημα είναι οι πολιτικές. Οι πολίτες θέλουν αποτέλεσμα. Οι δημοσκοπήσεις λένε και ότι υπάρχει μια πρωτοφανής για δεδομένα δεύτερης τετραετίας, Κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας υπεροχή, μεγάλη διαφορά.

Και το δεύτερο που λένε οι δημοσκοπήσεις είναι, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, στην Κυβέρνηση και οι πολίτες είναι εκεί και περιμένουν να μας κρίνουν. Είτε να μας ψηφίσουν είτε να μην μας ψηφίσουν».

Σχολιάζοντας, δε, τις δημοσκοπήσεις όσον αφορά τις επιδόσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η αντιπολίτευση, ουσιαστικά ενώθηκε πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα και ένα σύνολο κομμάτων συμπεριφέρθηκε όχι με πολιτικούς όρους, δηλαδή αντιπροτάσεων, προγραμματικού λόγου, αλλά με όρους δικαστών, εισαγγελέων και εμπειρογνωμόνων.

Κοινό τους στοιχείο ήταν ο λαϊκισμός, άρα μπήκαν σε ένα γήπεδο. Όταν μπαίνουν κάποιες ομάδες και παίζουν σε ένα γήπεδο, εν προκειμένω τα κόμματα, πρώτος συνήθως βγαίνει ο καλύτερος αυτού του γηπέδου, ο αυθεντικότερος.

Τι έγινε λοιπόν; Μπήκαν στο ίδιο γήπεδο το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Κωνσταντοπούλου, τα υπόλοιπα αυτά κόμματα και μέχρι τώρα προηγείται η αυθεντικότερη εκφράστρια του λαϊκισμού, της ισοπέδωσης, του τοξικού λόγου, που είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου».

«Η κυρία Κωνσταντοπούλου επειδή με ρωτήσατε τί βλέπω εγώ, εγώ βλέπω τρία χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι έλλειψη προγραμματικού λόγου. Μπορεί να το θεωρεί και πλεονέκτημα η κυρία Κωνσταντοπούλου, για μας είναι συστατικό στοιχείο του διαλόγου.

Το δεύτερο είναι η υποκρισία. Μιλάμε για έναν άνθρωπο, μία πολιτικό, η οποία επέλεξε να μην μπουν στη Βουλή αυτοί οι οποίοι εξελέγησαν -και προ ημερών είχαμε μια δήλωση της κυρίας Δάλλα- αλλά φίλοι και ημέτεροι.

Άλλαξε δηλαδή όχι μόνο τη σειρά, άλλαξε ακόμα και εκλογικές Περιφέρειες και αποτελεί την εκφράστρια υποτίθεται της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και βλέπω και έναν άνθρωπο, ο οποίος ενώ παριστάνει τον τιμητή των πάντων για τα Τέμπη, το έζησα και εγώ στη Βουλή, στην πραγματικότητα είναι ο τελευταίους πολιτικός που θέλει δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά την κατάσταση στα πανεπιστήμια ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «πρέπει να κάνουμε και κάποια βήματα ακόμα στην κατεύθυνση της πρόληψης. Γιατί όσο «καλή», όσο αποτελεσματική και να είναι η καταστολή, χρειάζονται κάποια προληπτικά μέτρα ή μέτρα, τα οποία να δημιουργούν και μια συνθήκη παραδειγματισμού. Και είναι πάρα πολύ απλά, για να μην κουράσω».

Όπως τόνισε «το πρώτο, πρέπει να επικαιροποιηθεί ένας πολύ σημαντικός νόμος που ψηφίστηκε το 2021 από την Κυβέρνηση ως προς το πώς θα εφαρμοστεί, ως προς το πειθαρχικό, δηλαδή αναστολές και διαγραφές φοιτητικής ιδιότητας χωρίς να περνάνε μέσα από δύσκολες διαδικασίες. Άρα, θα ξέρει αυτός, ο οποίος κάνει κάτι αντίστοιχο με τη Νομική, ότι μόλις συλληφθεί θα ανασταλεί η φοιτητική του ιδιότητα».

Ειδικά για τις συνέπειες είπε ότι «θα είναι σε τρία επίπεδα. Το πρώτο και κυριότερο είναι οι ποινικές. Έχουμε αυστηροποιήσει τον ποινικό κώδικα, άρα όποιος συλλαμβάνεται για μια παράνομη πράξη είτε κακουργηματική είτε πλημμεληματική έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες.

Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είναι να αυστηροποιήσει άλλο τις ποινές, γιατί νομίζω τις έχουμε αυστηροποιήσει αρκετά, είναι να κλείσουν ακόμη περισσότερα παραθυράκια, όπως έχουν κλείσει στη βία στα γήπεδα. Δεύτερο πεδίο συνεπειών είναι το πειθαρχικό. Δεν είναι όλα τα αδικήματα ίδια.

Σίγουρα επιθέσεις, όπως αυτή της Νομικής ή αντίστοιχες άλλες με βαρύτατες φθορές θα σημαίνουν αναστολή με τη σύλληψη, γιατί έχουμε τεκμήριο αθωότητας και αμετάκλητη διαγραφή, με την αμετάκλητη καταδίκη από τη Δικαιοσύνη. Τέρμα από τα πανεπιστήμια οι δράστες αυτών των επιθέσεων.

Η διαβάθμιση των ποινών θα προβλέπεται από το πειθαρχικό. Αυτό που σίγουρα πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος. Για αυτό και θέλει, αυτό που λέμε μικρές αλλαγές, ο νόμος του 2021.

Η ίδια η πρακτική δείχνει ότι πολύ δύσκολα τα ίδια τα πανεπιστήμια θα προβούν σε διαγραφές φοιτητών. Δεν έχουμε θέμα με τις πρυτανικές αρχές, θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτές. Αλλά όταν κάτι δεν γίνεται, πρέπει να φροντίζουμε να γίνεται και αυτή είναι η διαφορά της Κυβέρνησης αυτής».

«Το τρίτο επίπεδο κυρώσεων είναι οι αστικές κυρώσεις. Θα σου έρχεται- με λίγα λόγια- ο λογαριασμός στο ΑΦΜ σου. Έσπασε κάποιος μια πόρτα σε ένα πανεπιστήμιο; Την πληρώνουμε μέχρι τώρα εμείς, όλοι οι φορολογούμενοι με το ΑΦΜ μας. Θα του έρχεται ο λογαριασμός στο ΑΦΜ» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τα μέτρα της ΔΕΘ

«Οι προσδοκίες και για την επόμενη και για την μεθεπόμενη ΔΕΘ, άρα και για το 2026 και για το 2027, έχουν δημιουργηθεί, όχι από τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά από την πολιτική της κυβέρνησης, δηλαδή, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και από το γεγονός, ότι έχουν δημιουργηθεί μισό εκατομμύριο δουλειές, που αυτά τα δύο κυρίως και η ανάπτυξη της οικονομίας και όχι οι αυξήσεις φόρων, που δεν έχουμε, έχουν δημιουργήσει έναν χώρο, που κάθε φορά, αναλόγως με το μέγεθός του, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, να προχωράει σε κάποια μέτρα.

Όσα μέτρα ακούτε και διαβάζετε μέχρι σήμερα για την προσεχή ΔΕΘ, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν ξέρω ποιος τα φαντάζεται.

Υπάρχουν δύο πράγματα που περιμένουμε. Να σας πω που βρισκόμαστε τώρα. Περιμένουμε να δούμε από το οικονομικό επιτελείο το ύψος του δημοσιονομικού χώρου, πόσο θα είναι αυτό το οποίο θα μπορεί να δοθεί. Το μεγαλύτερο δυνατό, το οποίο θα μπορεί να δοθεί με σιγουριά.

Γιατί μπορεί από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο, να δούμε ότι αυξήθηκε. Όπως είδαμε από τον Δεκέμβριο στον προϋπολογισμό, πριν από ένα μήνα, και δώσαμε και 1 δισ. παραπάνω. Αυτό ήταν το υπερπλεόνασμα.

Όχι τα 11 που είπαν. Ένα δις. ήταν το παραπάνω. Άρα το ένα που περιμένουμε να δούμε, είναι πόσα; Όποιος λοιπόν λέει πρώτα ποια, πριν ξέρει το πόσα, κοροϊδεύει τον κόσμο. Πρώτα λοιπόν πρέπει να ξέρεις, πόσα λεφτά έχεις να δώσεις. Εμείς δεν θα γίνουμε ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο, λοιπόν, που θα δούμε, είναι ποια μέτρα. Μπορώ να σας δώσω έναν τίτλο. Μια περιγραφή της λογικής και των επιθυμιών του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ό,τι διευκολύνει, βελτιώνει, ανακουφίζει τη μεσαία τάξη.

Δηλαδή, έναν συμπολίτη μας νέο ή μεγαλύτερης ηλικίας που μένει στο ενοίκιο, έναν που έχει ιδιόκτητο σπίτι και έχει μια μικρομεσαία επιχείρηση, είναι αυτοαπασχολούμενος ή ιδιωτικός υπάλληλος, και η λογική ποια είναι; Μειώσεις φόρων.

Έχουμε μειώσει 73 άμεσους και έμμεσους φόρους και δεν αρκεί. Γιατί δεν αρκεί; Γιατί παρά το γεγονός ότι κάναμε τις περισσότερες φοροαπαλλαγές, μεταπολιτευτικά, αντιμετωπίσαμε και τη μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η κυβέρνηση έχει μειώσει και άμεσους και έμμεσους φόρους. Έχουμε μειώσει ΦΠΑ, για τις μεταφορές, για τον κινηματογράφο, έχουμε μειώσει για τα προϊόντα σχετιζόμενα με την υγεία, κυρίως έχουμε μειώσει άμεσους φόρους, έχουμε μειώσει και έμμεσους.

Αυτό το οποίο θα κάνουμε, είναι αυτό το οποίο θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Δηλαδή, να μειωθεί ο φόρος, πρώτο κριτήριο είναι για να μειωθεί να βγαίνει ο λογαριασμός και δεύτερο κριτήριο, είναι αυτή η μείωση να φτάνει στον πολίτη. Αν ικανοποιούνται αυτά τα δύο κριτήρια, αυτές οι δύο μεταβλητές, τότε θα μειωθεί.

Δύο πράγματα να ξέρετε είναι δεδομένα και για τα επόμενα δύο χρόνια και ελπίζω να είναι και παραπάνω, οι πολίτες θα το αποφασίσουν. Δύο. Πολύ γρήγορα.

Το ένα είναι ότι θα ακούτε μόνο μειώσεις ή καταργήσεις φόρων και όχι αυξήσεις φόρων, εκτός από τον ΕΝΦΙΑ για τις τράπεζες που διπλασιάσαμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση στη στεγαστική κρίση και το δεύτερο, δεν πρόκειται να στείλουμε τον λογαριασμό στην επόμενη γενιά.

Με λίγα λόγια. Όσο είναι πρωθυπουργός της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”, δεν θα ξανακουστεί σε αυτό τον τόπο».

Για τις αυξήσεις στους ένστολους

«Καταρχάς και τον Απρίλιο που μας πέρασε και τον Ιούλιο που μας έρχεται, το σύνολο των ενστόλων, θα δει συνολικά αυξήσεις. Να τα πάρουμε με τη σειρά.

Γιατί πρώτα πρέπει να λες τί έχεις κάνει, για να σε πιστέψουν για αυτά που θα κάνεις. Άρα σίγουρα, λοιπόν, θα δουν αυξήσεις όλοι, μηδενός εξαιρουμένου τον Ιούλιο και έχουν δει και τους προηγούμενους μήνες.

Ο λόγος της προαναγγελίας, της προ ανακοίνωσης από τον κ. Δένδια και το υπουργείο Άμυνας αυτών των μέτρων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν τα μηχανογραφικά κυρίως των φοιτητών, δηλαδή υπήρχε μεγάλο πρόβλημα εκροής υποψήφιων φοιτητών στις σχολές αυτές, τις στρατιωτικές.

Ο δεύτερος λόγος ήταν, γιατί όντως μπήκε τάξη και βρέθηκε ο δημοσιονομικός χώρος. Έχουμε πει κάτι. Ότι δεν θα αφήσουμε πίσω και τους υπόλοιπους.

Όταν λέμε κάτι, το εννοούμε. Δεν θα αφήσουμε πίσω ούτε τους αστυνομικούς μας ούτε τους υπόλοιπους ένστολους, τους πυροσβέστες, τους λιμενικούς, κανέναν δεν θα αφήσουμε πίσω.

Ξεχωριστά ήταν τα μέτρα για τους ανθρώπους που είναι στο ενοίκιο, ξεχωριστά για τους συνταξιούχους, ξεχωριστά για τους γιατρούς και τις εφημερίες πριν από λίγους μήνες.

Τα σημειακά μέτρα, είναι μεν σημειακά, δηλαδή αφορούν μια κατηγορία πολιτών είτε ηλικιακή είτε επαγγελματική, αλλά είναι μόνιμα. Αυτό κρατείστε».

Για σενάρια εκλογών και μετεκλογικές συνεργασίες

«Θεωρώ ότι οι εκλογές είναι μακριά, απέχουν δύο χρόνια, τη θεωρώ πολύ πρόωρη αυτή τη συζήτηση. Είχε πει ο Πρωθυπουργός ότι είναι οι εκλογές μακριά.

Θυμάμαι την πλήρη απάντηση του. Είχε πει και άλλα πράγματα. Είχε πει και ότι δεν πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι γιατί είναι μια ιδεοληψία του πολιτικού μας χώρου, γιατί είναι κάτι το οποίο το έδειξε η ίδια η ζωή και στη χώρα μας. Θυμόμαστε τραγικές εμπειρίες κυβερνήσεων συνεργασίας το ’15-’19 και η ίδια η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Έχουμε μπροστά μας 2 χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις -το ξαναλέω- λένε κάτι πολύ απλό: Αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη, αυτή τη στιγμή στη χώρα, που μπορεί να διεκδικεί μία καθαρή εντολή σε 2 χρόνια που θα γίνουν εκλογές, αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι συνάρτηση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Κυβέρνησης, της δικής μας πολιτικής.

Όταν έρθει η ώρα των εκλογών, εμείς αυτό θα ζητήσουμε από τους πολίτες. Και σας θυμίζω, ότι το 2023 όλες οι συνεντεύξεις οι προεκλογικές, ξεκινούσαν με αυτό το ερώτημα.

Λέγανε οι συνάδελφοί σας, εσείς, όλοι: «τα νούμερα δεν βγαίνουν, με ποιον θα κυβερνήσετε;». Δεν απαντώ ως προς το 2027 και τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Απαντώ τώρα για το ΠΑΣΟΚ. Γιατί εμείς θα ζητήσουμε όταν έρθει εκείνη η ώρα, αυτοδυναμία. Δεν πιστεύουμε στις συνεργασίες. Γιατί δεν πιστεύουμε στις συνεργασίες;

Όχι γιατί είμαστε δογματικοί. Το ΠΑΣΟΚ πριν από περίπου 2 μήνες, αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό και συνολικά τη Νέα Δημοκρατία, ότι είμαστε “ενορχηστρωτές της συγκάλυψης”.

Η συγκάλυψη αυτή είχε βασιστεί σε κάποια δεδομένα. Ενός παράνομου φορτίου, εύφλεκτου υλικού, κ.λ.π. Και μια σειρά από δεδομένα που βγαίνουν, αμφισβητούν αυτή τη θεωρία. Όχι τα σοβαρά αίτια για τα Τέμπη, το τραγικό δυστύχημα, μην παρεξηγηθώ.

Ο κ. Ανδρουλάκης, πήγε και συνυπέγραψε το κορυφαίο κοινοβουλευτικό κείμενο – εργαλείο, που είναι η πρόταση δυσπιστίας, με τα 3 υπο-κόμματα, του κόμματος που έφτασε τη χώρα στη χρεοκοπία το ’15. Το ΣΥΡΙΖΑ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά.

Για αυτό έχει σημασία για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε. Η Νέα Δημοκρατία το 2012 συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, που το κατηγορούσαν, τους βουλευτές του, προδότες και γερμανοτσολιάδες, τη στιγμή που το ’15 και οι δικοί μας βουλευτές και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -με τις πολλές διαφορές που έχουμε διαχρονικά- κρατούσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, πέραν των μη κρατικών πανεπιστημίων που ήταν απέναντι, της επιστολικής ψήφου. Εγώ απαντώ, ότι ο στόχος μας είναι μια νέα καθαρή εντολή, θα τον εκφράσουμε όταν έρθει η ώρα.

Τώρα έχει σημασία να δουλέψουμε, αλλά δεν είναι τα κόμματα οργανισμοί, οι οποίοι μένουν στον χρόνο ίδιοι. Η ίδια η ζωή και η πολιτική και η στάση μας, καθορίζουν και το τι κόμματα είμαστε. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, έχει επιλέξει να μπει σε μια άλλη λογική».

Διαβάστε ακόμη: