Την ανάκτηση των παράνομα καταβληθεισών αγροτικών επιδοτήσεων ανέδειξε ως προτεραιότητα στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως είπε, ο έλεγχος ξεκινά από τις μεγάλες επιδοτήσεις – «100, 200, 300, 400, 500 χιλιάδες ευρώ» – με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, καθώς «δεν είναι εύκολη υπόθεση». Όπου υπάρχουν ενδείξεις παρατυπιών, «θα καταλογιστούν ποσά και θα κινηθούν οι διαδικασίες».

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό πρόστιμο στη χώρα μας, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση και επιμήκυνση αποπληρωμής, με στόχο να μην επιβαρυνθούν οι Έλληνες αγρότες. Παράλληλα, θα προσβληθεί νομικά η απόφαση, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η διαδικασία συμψηφισμού με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν βλέπει επιβαρυντικά στοιχεία για κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ επανέλαβε ότι οι παραιτήσεις των τεσσάρων υπουργών και υφυπουργών ήταν καθαρά πολιτικής φύσεως. «Δεν ζητήθηκε καν η άρση ασυλίας τους, άρα δεν υπάρχει εμπλοκή», είπε, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση για ενδεχόμενη προκαταρκτική έρευνα θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Μαρινάκης: 5.200 πρόσωπα έχουν παραπεμφθεί

Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη 5.200 φυσικά πρόσωπα έχουν παραπεμφθεί στις Αρχές για σοβαρά αδικήματα, ως αποτέλεσμα κυβερνητικών παρεμβάσεων, ενώ σημείωσε ότι πάνω από 2.500 υποθέσεις διαφθοράς διερευνώνται στην Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, γεγονός που δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση.

Σκληρή κριτική άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας ότι «παίζει ένα πολιτικό παιχνίδι στείρας αντιπολίτευσης». Παρέθεσε μάλιστα «τρία ψέματα»:

  1. Ότι δεν υπήρξε δράση επί 6 χρόνια – «έχουν κλείσει πληγές δεκαετιών», όπως παράνομες συντάξεις και συνταγογραφήσεις, λαθρεμπόριο, τελωνεία.

  2. Ότι ο Πρωθυπουργός “γνώριζε και συγκάλυπτε” – ενώ ήταν εκείνος που ανέδειξε την παθογένεια και τόλμησε να τη συγκρουστεί.

  3. Ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στοχοποιεί την Ελλάδα – όταν «πάνω από τις μισές χώρες της Ε.Ε. έχουν περισσότερες καταγγελίες».

Σχετικά με το ποινικό σκέλος, ξεκαθάρισε: «Η εμπλοκή κάποιου είναι προσωπική υπόθεση. Δεν θα στήσουμε παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης, ούτε θα κρεμάμε ανθρώπους στα μανταλάκια όπως έκαναν κάποιοι άλλοι».

Αναφερόμενος στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον, ο κ. Μαρινάκης συνέδεσε την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης να εξυγιάνει τον δημόσιο τομέα και να επιβάλλει κανόνες διαφάνειας. Επισήμανε ότι παρά τις προσπάθειες κάθαρσης, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί επιτυχία», ωστόσο «σε πολλά άλλα πεδία έχουμε αποδείξει την πολιτική μας βούληση».

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογράμμισε πως είναι «νομικά ανυπόστατο» και «δεν το αναγνωρίζει καμία τρίτη χώρα», ενώ για τη μετανάστευση εξήρε τη δράση του Λιμενικού, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της.

Τέλος, σχολιάζοντας το δημοψήφισμα του 2015, μίλησε για «ημέρες ντροπής και διεθνούς απομόνωσης», υπενθυμίζοντας τις ουρές στα ΑΤΜ, το κλείσιμο τραπεζών και το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Αντιπαραβάλλοντας με το σήμερα, σημείωσε ότι η Ελλάδα «κατάφερε να πρωταγωνιστεί», με μείωση της ανεργίας, συμφωνίες ΑΟΖ και ισχυρή θέση στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Δεν γίναμε Ελβετία, αλλά η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω το παρελθόν και έχει πολλά ακόμη να διορθώσει», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: