Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου «Μαρίας Τσάλλα», κατά κόσμον Ιρίνα Σμίρεβα, στην Ελλάδα.

Στο Mega μίλησε ο αρχιτέκτονας και φίλος της 35χρονης, ο οποίος αποκάλυψε ότι η κατάσκοπος έψαχνε να αγοράσει σπίτι στην Πελοπόννησο, δίπλα στη θάλασσα, ενώ, μάλιστα, του είχε συστηθεί ως καθηγήτρια.

Οι δύο τους γνωρίστηκαν σε μία παραλιακή ταβέρνα. «Ήταν παρέα με έναν κύριο. Μας είπε: ”Μας αρέσει η περιοχή και θέλουμε να αγοράσουμε οικόπεδο ή ένα σπίτι παραθαλάσσιο να κάνουμε διακοπές”. Να αγοράσουν κάτι, να επενδύσουν, σε ένα εξοχικό κοντά στη θάλασσα, οικόπεδο, σπίτι, παλιό. Παραθαλάσσιο, προς τη Στούπα μου είπε, προς την Κορώνη μου είπε, προς τα Φιλιατρά μου είπε. Να είναι καλό για να έχει ησυχία» ανέφερε.

Όσο για το κόστος αυτής της αγοράς, ο αρχιτέκτονας είπε: «Μέχρι 50.000, αν είναι πολύ καλό και μέχρι 100.000. (…) Δεν μου είπε Ρωσίδα. Στο τέλος κάτι μου είπε, ότι ”είμαστε ξένοι”, ”μιλάτε πολύ ωραία, μπράβο, συγχαρητήρια” λέω, ”ναι” λέει ότι κάνει και φροντιστήρια, ιδιαίτερα. Και η ίδια κάνει μαθήματα, μας είπε».

Μαρία Τσάλλα: Πώς συστηνόταν η Ρωσίδα κατάσκοπος

Aθόρυβες ήταν οι κινήσεις της Ρωσίδας κατασκόπου που δρούσε στην Ελλάδα με το ψευδώνυμο «Μαρία Τσάλλα». Το προφίλ της παρέπεμπε σε ένα αδύναμο πλάσμα.

Έτσι συστηνόταν, σύμφωνα με το Star, το «κόκκινο σπουργίτι» που ξετρύπωσε η ΕΥΠ:

  • μοναχοκόρη
  • με μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Βρετανό
  • γεννήθηκε στην Ελλάδα
  • με καταγωγή από χώρα κεντρικής Αμερικής
  • η μητέρα της τοξικοεξαρτημένη
  • ο πατέρας της έβαλε τέλος στη ζωή του

Aυτά τα στοιχεία συμπλήρωναν το τέλειο σενάριο για να απαντήσει σε απορίες φίλων στην Ελλάδα, οι οποίοι ποτέ δεν είχαν γνωρίσει ούτε έναν δικό της άνθρωπο.

Ένα από τα πρόσωπα που προσέγγισε- όχι τυχαία καθώς έχει επαφές με εργαζόμενους σε πρεσβείες- μίλησε στο Star.

«Γνωριστήκαμε το φθινόπωρο του 2018. Ήταν εντυπωσιακή στον τρόπο που περπατούσε, που μιλούσε. Είχε μια κελαριστή φωνή, μια προφορά στα αγγλικά πολύ ιδιαίτερη χωρίς να χέει βαριά προφορά. Αργότερα ανακάλυψα ότι μιλάει και γαλλικά» περιέγραψε στενός φίλος της κατασκόπου.

Όπως είπε ο ίδιος, δεν είχε καταλάβει ότι ήταν από τη Ρωσία, διότι «όσο καιρό είχαμε επαφές ούτε μια λέξη δεν έβγαλε από το στόμα στα ρωσικά , ούτε μια λέξη».

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων ερευνά ταξίδια-μυστήριο της κατασκόπου:

  • τον Μάρτιο του 2022 ταξιδεύει στη Γερμανία
  • τον ίδιο μήνα πάει με τρένο στο Παρίσι
  • το 2021 πηγαίνει στη Ρωσία

Η Μαρία Τσάλλα δεν έδειχνε ποτέ το διαβατήριό της σε κανέναν, δεν ήθελε να τη φωτογραφίζουν και άλλαζε laptop ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έλεγε πως της χαλάνε ή της τα κλέβουν, όμως απλά τα εξαφάνιζε!

Το ίδιο είχε ισχυριστεί σε φίλο της, όταν τη ρώτησε γιατί φεύγει από το σπίτι που έμενε στον Νέο Κόσμο. «Με έκλεψαν και μου πήραν το laptop» είχε πει και τότε μετακόμισε στο Παγκράτι.

Διαβάστε περισσότερα