Στην πρώτη ενημέρωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ενημερώνουν για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.
Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, πριν από δύο χρόνια ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, στις 11 Μαρτίου, χαρακτήριζε το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως πανδημία. «Εννέα μήνες αργότερα στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, το “δώρο της επιστήμης”, το πρώτο εμβόλιο φτάνει στη χώρα μας», σημείωσε.
«Από όλους τους επιστήμονες τονίζεται πως η αποκλιμάκωση των “σκληρών δεικτών” της πανδημίας και η πιθανή άρση κάποιων μέτρων δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, αυτό είναι σαφές», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.
Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως το ποσοστό θανάτου εμβολιασμένου είναι 1,5% σε σχέση με 11,7% σε ανεμβολίαστο ανά 100.000 ατόμων. Και αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 87%.
«Ότι χαλαρώνουν τα μέτρα, δεν σημαίνει πως ο κορωνοϊός δεν είναι μαζί μας. Αυτό φαίνεται και από τα κρούσματα που έχουμε ημερησίως», ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Επίσης, μίλησε για την τέταρτη δόση του εμβολίου, τονίζοντας πως «δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό».
Στο ερώτημα πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας, όλοι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί, συνέχισε. Στο βιβλίο της πανδημίας Covid υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια προς συγγραφή. Η επιστήμη στην αναμέτρησή της με το άγνωστο, θα επικρατήσει, δημιουργώντας δεδομένα για την αντιμετώπιση επόμενων πανδημιών, τόνισε.
Την αλλαγή στον τρόπο, με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι ενημερώσεις για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωση της Δευτέρας ο κ. Θεμιστοκλέους, οι ενημερώσεις δεν θα γίνονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όποτε συντρέχει λόγος.