Ξεκλειδώνοντας μνήμες και ανθρώπους μέσα από τα μαθήματα του βιωματικού αυτοσχεδιασμού, η ηθοποιός, βραβευμένη σκηνοθέτις και Specialist in Performing Arts, Mαρία Κατσιώνη συνεχίζει και δημιουργεί συμβαδίζοντας με τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της εποχής.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θεάτρου, στις 27 Μαρτίου, μάς παρουσιάζει το θέατρο μέσα από την δική της οπτική και τις δικές τις σκέψεις.

 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

-Μαρία, Παγκόσμια ημέρα θεάτρου, ποιο είναι το δικό σου μήνυμα για το θέατρο και τι σημαίνει το «θέατρο» για σένα;

“ΕΙΘΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ”

Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα για αυτήν την ημέρα που είναι αφιερωμένη στο θέατρο, καθώς ο πλούτος του είναι απεριόριστος και η κουλτούρα του μοναδική.

Το θέατρο έχει το προνόμιο της ένωσης του θεατή με τον ηθοποιό και αυτή την στιγμή της αλληλεπίδρασης δεν μπορούμε να την περιγράψουμε με λόγια παρά μόνο με συναισθήματα.

-Πώς βιώνει το κοινό σήμερα στην Ελλάδα το θέατρο και πώς οι άνθρωποι του θεάτρου;

-Το θεατρικό τοπίο των τελευταίων μηνών είναι αρκετά χαοτικό, καθώς οι παραστάσεις ανεβοκατεβαίνουν λόγω της επέλασης της μετάλλαξης “Όμικρον” και των κρουσμάτων που προκύπτουν καθημερινά.

Πολλές παραγωγές ανέβαλλαν τις προκαθορισμένες τους πρεμιέρες, άλλες πάλι διέκοψαν προσωρινά και οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες για τους εργαζόμενους, καθώς παλεύουν ώστε το θέατρο να μείνει ζωντανό και ανοιχτό.

Όμως και τα αντανακλαστικά του κοινού είναι επίσης ταραγμένα καθώς αυτό ακυρώνει μαζικά τις εξόδους του στο θέατρο και γενικά επικρατεί φόβος και ανασφάλεια.

Ως φαίνεται πολλές παραγωγές οδηγούνται στην πρόωρη ολοκλήρωση της θεατρικής τους σεζόν και όλοι ελπίζουμε σε ένα νέο restart.

-Δυστυχώς οι προβολείς του θεάτρου δεν στρέφονται μόνο στις θεατρικές παραστάσεις αλλά μέχρι και σήμερα ακούμε για νέες καταγγελίες στον χώρο.

-Το ελληνικό θέατρο κλονίστηκε από τις καταγγελίες για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, την κακοποίηση και τις βίαιες συμπεριφορές και μέχρι και τώρα πραγματικά αναδύονται συνεχώς γεγονότα στην επιφάνεια. Αυτό συνεχίζει να συμβαίνει καθώς διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή, η οποία σηματοδοτεί στα άτομα την ανάγκη έκφρασης και απελευθέρωσης από τον τραυματικό τους εαυτό.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ArtViews.gr