Τη θανατική ποινή για τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που μαζί με τον αδερφό του έκαναν τη τρομοκρατική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες ζητά η διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν από το Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο.

Σε υπόμνημα 48 σελίδων, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο ρόλος του Τσαρνάεφ στις βομβιστικές επιθέσεις, μαζί με τον αδερφό του Τάμερλαν, δικαιολογεί τη θανατική ποινή, η οποία θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να εκτελεστεί.

15189862

«Το δικαστήριο εξέτασε προσεκτικά καθένα από τα εγκλήματα του Τσαρνάεφ και αποφάσισε ότι δικαιολογείται η θανατική ποινή για τις φρικαλεότητες που προκάλεσε», αναφέρεται στο υπόμνημα. Όπως σημειώνεται, ο Τσαρνάεφ έβαλε βόμβα σε πλήθος, την πυροδότησε σκοτώνοντας ένα παιδί και πολλά υποσχόμενο νεαρό μαθητή, ενώ καταδίκασε άλλους «σε μια ζωή με αδιανόητα δεινά». «Η αποφασιστικότητα των 12 ενόρκων αξίζει σεβασμού και αποκατάστασης από το Δικαστήριο», σημειώνει.

Τα μέλη του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στη Βοστώνη ψήφισαν υπέρ της θανατικής ποινής το 2015 για έξι από τις 17 κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Τσαρνάεφ. Ωστόσο, στο Εφετείο η θανατική ποινή ανετράπη, με το αιτιολογικό, μεταξύ άλλων ότι οι 12 ένορκοι δεν ήταν αμερόληπτοι, λόγω της μαζικής κάλυψης που έλαβε η τρομοκρατική επίθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το Εφετείο διατήρησε τα ισόβια του Τσαρνάεφ, χωρίς δυνατότητα απαλαγής.

Να εκτίσει τα ισόβια σε ομοσπονδιακή φυλακή ζητά ο Τσαρνάεφ

Οι συνήγοροι του Τσανάεφ ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιτρέψει στον καταδικασθέντα να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ομοσπονδιακή φυλακή. Υποστηρίζουν ότι ο αδελφός του Τάμερλαν ήταν ο αδίστακτος αρχηγός, που κυριαρχούσε συναισθηματικά στον μικρότερο αδελφό του κι ότι ο Τσανάεφ φοβόταν για τη ζωή του, καθώς ο αδερφός του είχε κόψει τον λαιμό τριών ανδρων στο Γουάλθαν το 2011, κατά τη διάρκεια διαμάχης για τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με την πλευρά του καταδικασθέντα, εάν οι ένορκοι είχαν πληρέστερη εικόνα του Τάμερλαν, δεν θα ενέκριναν τη μέγιστη ποινή. Η πλευρά του δράστη υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί στον πελάτη της μια νέα ευκαιρία να παρουσιάσει τη ζωή του σε 12 νέους ενόρκους.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δείχνουν την ανεξαρτησία του Τσαρνάεφ έναντι του αδελφού του είναι συντριπτικά και μέσα από μια σειρά αδικημάτων, σημειώνει ότι ο καταδικασθείς παρέμεινε πρόθυμος για τις ενέργειές του, ακόμη κι όταν ο Τάμερλαν σκοτώθηκε και κρυβόταν μόνος του.