Το παιχνίδι της Αργεντινής με την Αγγλία στο Μουντιάλ του 1986 έχει περάσει στην ιστορία για περισσότερους από έναν λόγους.

Διεξήχθη στο Μεξικό και στο Στάδιο Ατζέκα στις 22 Ιουνίου 1986 και η Αργεντινή επικράτησε με 2-1 και προκρίθηκε στον ημιτελικό. Ήταν μια “ρεβάνς” για τον πόλεμο των Φώκλαντ και ένα παιχνίδι που τελείωσε μόνος του ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

diego

Ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής που φορούσε πάντα τη φανέλα με το Νο10 της πλάτης είχε πετύχει 2 γκολ κόντρα στους Άγγλους. Το ένα με το χέρι που έμεινε και στην ιστορία ως το “Χέρι του Θεού” και το άλλο διαλύοντας την άμυνα της Αγγλίας.

Ο Μαραντόνα είχε διανύσει τα 60 μέτρα σε 10 δευτερόλεπτα, αφήνοντας πίσω του 5 Άγγλους παίκτες: τους Hodge, Beardsley, Reid, Butcher (δύο φορές) και Fenwick, πριν πλασάρει τον Σίλτον!

Μαραντονα

Ένας από τους παίκτες που πέρασε για να πετύχει το 2ο γκολ ήταν ο Στιβ Χοτζ. Μετά από τον αγώνα είχε την τύχη ν’ ανταλλάξει φανέλα με τον Μαραντόνα και πήρε για πάντα στο σπίτι του την φανέλα με το Νο10!

Ο Μαραντόνα κατέκτησε το μοναδικό του Παγκόσμιο Κύπελλο το 1986 στο Μεξικό, έφυγε πριν από 1,5 χρόνο από τη ζωή αλλά ο Στιβ Χοζτ ζει και βασιλεύει και αποφάσισε να βγάλει αυτό το κειμήλιο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σε πλειστηριασμό.

Ο υπεύθυνος δημοπρασιών Sotherby’s ανακοίνωσε ότι η φανέλα είναι στο διαδίκτυο και μπορεί όποιος διαθέτει χρήματα να την “χτυπήσει”. Η τιμή εκκίνησης είναι τα 4 εκατ. λίρες (κοντά στα 5 εκατ. ευρώ) και σίγουρα θα φτάσει να πουληθεί έως και 6 εκατ. λίρες (7 εκατ. ευρώ)!

Η δημοπρασία θα διαρκέσει έως τις 4 Μαϊου.

«Είμαι περήφανος ιδιοκτήτης αυτού του αντικειμένου για περισσότερα από 35 χρόνια, ήταν προνόμιο να έχουν παίξει απέναντι σε έναν από τους σπουδαιότερους και πιο υπέροχους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών», θα πει ο Χοτζ.

Η φανέλα είχε δοθεί στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου του Μάντσεστερ για να εκτεθεί. Το ρεκόρ για μια φανέλα που πουλήθηκε σε δημοπρασία σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2019. Ήταν η φανέλα που φοριούσε ο θρύλος του μπέιζμπολ της Αμερικής Μπέιμπ Ρουθ, που χρονολογείται από το 1928-30, πουλήθηκε για 5,64 εκατομμύρια δολάρια.