Χρειάστηκε να περάσουν 20 και πλέον χρόνια για να μπορεί η βρετανική εταιρεία πολυτελών παπουτσιών Manolo Blahnik να χρησιμοποιεί το όνομά της στην Κίνα.

Η εταιρεία βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τον Fang Yuzhou, έναν Κινέζο επιχειρηματία που εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια είχε κατοχυρώσει το όνομα Manolo & Blahnik και πουλούσε παπούτσια στη χώρα με αυτό το εμπορικό σήμα.

Τα ψηλοτάκουνα με την υπογραφή του Manolo Blahnik έγιναν διάσημα σε όλο τον κόσμο από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Sex and the City και προτιμώνται από διασημότητες στο κόκκινο χαλί και όχι μόνο. Όμως, δεν μπορούσαν να πουληθούν στην τεράστια κινεζική αγορά με το όνομα του Ισπανού δημιουργού τους.

Έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Λαϊκού Δικαστηρίου της Κίνας, που την δικαίωσε, η Manolo Blahnik σχεδιάζει μία προσεκτική επέκταση στη χώρα από το 2023.

«Είναι μια σημαντική νίκη για τον θείο μου, την οικογένειά μας και την ομάδα μας», είπε η CEO της εταιρείας Kristina Blahnik, η οποία είναι ανιψιά του Manolo Blahnik.

Ο σχεδιαστής παπουτσιών που έκανε τα όνειρα των γυναικών πραγματικότητα

Η Naomi Campbell του έχει χαρίσει τον χαρακτηρισμό “Ο βασιλιάς των παπουτσιών”. Η Carrie Bradshaw, ηρωίδα της σειράς Sex and the City, έχει θυσιάσει το ενοίκιο του σπιτιού της για να αποκτήσει ένα ζευγάρι παπουτσιών με την υπογραφή του. Η εκρηκτική Bianca Jagger έγραψε ιστορία όταν έκανε την είσοδο της στο Studio 54 επάνω σε άλογο, φορώντας παπούτσια του. Η Rihanna, η πριγκίπισσα Diana, η Meghan Markle και η Kate Middleton, η Celine Dior και η Olivia Palermo, η Michele Obama και η Beyonce. Αυτές και ακόμα περισσότερες διάσημες γυναίκες με μεγάλη επιρροή στον κόσμο της μόδας υποκλίνονται στο ταλέντο του σχεδιαστή υποδημάτων, Manolo Blahnik

“Είναι το μόνο πράγμα που με εμπνέει. Εμπνέομαι από τα όνειρα. Ποιος ενδιαφέρεται για όλα τα υπόλοιπα;” Ο Manolo Blahnik γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στη Σάντα Κρουζ Ντε Λα Πάλμα, την πρωτεύουσα της ισπανική νήσου Λα Πάλμα. Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης φυτειών μπανάνας και ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα ήρεμο, δίπλα στη φύση περιβάλλον στις Κανάριες Νήσους. Η αγάπη του για τα υποδήματα έγινε εμφανής από πολύ μικρή ηλικία, αφού ο ίδιος χρησιμοποιούσε την παιδική φαντασία του για να δημιουργήσει μικροσκοπικά παπούτσια για ιγκουάνα με περιτύλιγμα από καραμέλες. Την ίδια αγάπη για τα υποδήματα, ωστόσο, έτρεφε και η ισπανίδα μητέρα του, η οποία κατασκεύαζε τα δικά της παπούτσια με τη βοήθεια ενός τεχνίτη της περιοχής.

Μεγαλώνοντας, ο Manolo Blahnik μετακομίζει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γενεύη. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη του: “Ήταν ένα μακρύ ταξίδι. Ο πατέρας μου θεώρησε ότι έπρεπε να σπουδάσω νομική, οπότε μπήκα στο πανεπιστήμιο της Γενεύης και ολοκλήρωσα το πρώτο εξάμηνο, αλλά δεν ήταν για μένα. Επομένως, ζήτησα αν θα μπορούσα να μεταπηδήσω στη λογοτεχνία, αλλά ούτε κι αυτό απολάμβανα. Οπότε πήρα την άδεια να σπουδάσω τέχνη και να βρω τον δρόμο μου. Ήθελα να κάνω κάτι δημιουργικό, κάτι με τα χέρια μου. Το 1965, βρίσκει τον Manolo Blahnik στην πόλη του Φωτός, το Παρίσι, για να συνειδητοποιήσει αργότερα πως η γαλλική νοοτροπία δεν του ταιριάζει. Ωστόσο, κατά την παραμονή του εκεί είχε την τύχη να γνωρίσει τη σχεδιάστρια κοσμημάτων Paloma Picasso όσο εκείνος εργαζόταν σε ένα κατάστημα ρούχων παράλληλα με τις σπουδές του στην τέχνη και τη σκηνογραφία.

Η γνωριμία του με την Paloma Picasso ήταν καταλυτικής σημασίας, αφού ήταν εκείνη που τον ενθάρρυνε και προέτρεψε να ταξιδέψει στο Λονδίνο με σκοπό να κάνει πραγματικότητα το τότε όνειρο του. Να σχεδιάζει δηλαδή σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις. Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, πειραματίστηκε με το γράψιμο στο περιοδικό L’Uomo Vogue, ενώ εργαζόταν την μπουτίκ Zapata.

Χρονιά σταθμός στην πορεία του Manolo Blahnik είναι το 1970 όταν δημιούργησε το δικό του brand. Μια ακόμα γυναίκα, αυτή τη φορά η αρχισυντάκτρια της Vogue, Diana Vreeland, ήταν εκείνη που τον προέτρεψε να αφήσει το θέατρο και να αφοσιωθεί στη δημιουργία παπουτσιών, λέγοντας του “Νεαρέ, σχεδίαζε πράγματα, σχεδίαζε αξεσουάρ, κάνε παπούτσια”. Ο Manolo Blahnik ξεκίνησε να σχεδιάζει, να επισκέπτεται εργοστάσια υποδημάτων, αλλά και τσαγκάρηδες με σκοπό να μάθει όσο καλύτερα γίνεται την τέχνη της υποδηματοποιίας. Το 1971, ο άγγλος σχεδιαστής μόδας Ossie Clark ζητά από τον Manolo Blahnik να σχεδιάσει τα παπούτσια για τη γυναικεία συλλογή του. Τότε, ο shoe maker αψηφά τις τάσεις που θέλουν τα παπούτσια να έχουν αποκλειστικά πλατφόρμες και δημιουργεί παπούτσια με στιλέτο.

Το 1973 ανοίγει την πρώτη του μπουτίκ στο Λονδίνο -εκεί που βρίσκεται μέχρι και σήμερα, ενώ μέχρι το 1977 το ταλέντο του Manolo Blahnik είχε ξεπεράσει τα όρια της Αγγλίας με τα παπούτσια του να βρίσκονται στα πολυκαταστήματα Bloomingdales των Η.Π.Α.

Ο Manolo Blahnik στις Η.Π.Α

Ο σχεδιαστής γνωρίζει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του το 1983, όταν επεκτείνει την επιχείρηση του στην Αμερική, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με πολυκαταστήματα όπως τα Barneys, Bergdorf Goodman και Neiman Marcus. Σύντομα, οι δημιουργίες του Manolo Blahnik έκαναν την εμφάνιση τους στα fashion shows διάσημων οίκων όπως οι Oscar de la Renta, Calvin Klein, Isaac Mizrahi, Yves Saint Laurent και John Galliano.

“Γιατί παπούτσια; Γιατί έχουν από μόνα τους τη δική τους ζωή. Ta έχεις στο πάτωμα, τα κοιτάς. Ένα φόρεμα, απλά το φοράς. Αγαπώ, επίσης, τον τρόπο που ένας άνθρωπος περπατάει μέσα στα παπούτσια, το πώς διακοσμούν τα πόδια”. Από τη στιγμή που οι δημιουργίες του Manolo Blahnik ταξιδεύουν στις Η.Π.Α, καθιερώνεται ως ένας από τους trend setters που αγάπησαν χιλιάδες γυναίκες, διάσημες και μη, που έχουν αδυναμία στα παπούτσια.