Στη «θεωρία των δύο άκρων» καταφεύγει ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών βλέπει στις δημοσκοπήσεις ότι η δυναμική που έχει αναπτύξει η Nupes, η Εθνική, Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ενότητα με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, κινδυνεύει να του κλέψει την πρωτιά ή να του στερήσει την αυτοδυναμία στη Βουλή.

«Τίποτα δεν θα ήταν πιο επικίνδυνο από το να προσθέσουμε στην παγκόσμια αναταραχή και μια γαλλική αναταραχή, την οποία προτείνουν τα άκρα», είπε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας, σε μία προεκλογική συγκέντρωση στο Πισελσί στο νομό Ταρν, όπου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έβγαλε πρώτη την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Κατηγόρησε τα «άκρα», δηλαδή τον Μελανσόν και τη Λεπέν, ότι «θέλουν να αποδυναμώσουν την ενότητα της χώρας», ζήτησε από τους πολίτες να προσέξουν «πολύ καλά» τι θα επιλέξουν με την ψήφο τους και να δώσουν ισχυρή πλειοψηφία στο «Ensemble!», την εκλογική συμμαχία που περιλαμβάνει το κυβερνών κόμμα «Η δημοκρατία εμπρός» (LREM) και άλλες μικρότερες δυνάμεις.

Αρκετά γαλλικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν τις τελευταίες μέρες την προσπάθεια του Μακρόν να αντιμετωπίσει τον Μελανσόν, τον βασικό του αντίπαλο σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, όπως τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Και αν δεν μπορεί να πλήξει τον Μελανσόν, επικαλούμενος τον κίνδυνο για τη δημοκρατία που θα συνιστούσε μια νίκη της άκρας Δεξιάς, το κάνει επιτιθέμενος στο πολιτικό και οικονομικό του πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίζει ανεδαφικό και μη κοστολογημένο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η νέα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία κινδυνεύει να χάσει το αξίωμά της σε περίπτωση εκλογικής ανατροπής. Σε προεκλογική ομιλία στο Καλβαντός της Νορμανδίας, την Πέμπτη, όπου είχε βγει πρώτος ο Μακρόν, η Μπορν επεσήμανε τις «ανησυχητικές συγκλίσεις μεταξύ των άκρων», χωρίς να κατονομάσει ανοιχτά ούτε τη Λεπέν ούτε τον Μελανσόν, όπως «η συμπάθεια για τα απολυταρχικά καθεστώτα, η αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών κανονισμών και των αξιών της δημοκρατίας μας», καθώς και «οι μη κοστολογημένες υποσχέσεις, που στο τέλος θα κάνουν φτωχότερη τη χώρα μας».

Πάντως, δύο από τις τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα (από το Ipsos και το Ifop) έδιναν οριακό προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο στην αριστερή συμμαχία υπό τον Μελανσόν.