Μαζικές επιθέσεις με πυροβολισμούς σε κέντρα διασκέδασης στο Πιτερμάριτζμπουργκ και το Γιοχάνεσμπουργκ άφησαν πίσω δεκαοκτώ νεκρούς, ενώ υπήρξαν και αρκετοί τραυματίες, με τρεις από εκείνους σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η αστυνομία λέει ότι διερευνά αναφορές για ομάδα ανδρών, η οποία κατέφθασε με ένα μίνι λεωφορείο – ταξί στο Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ και άνοιξε πυρ εναντίον των θαμώνων του μπαρ, αργά χθες το βράδυ (10/07). Η αστυνομία κάνει έρευνες για να διαπιστώσει τα κίνητρα του μακελειού.

Στην πόλη Πιτερμάριτζμπουργκ, στο ανατολικό τμήμα της Νότιας Αφρικής, τέσσερις άνθρωποι «έχασαν» τη ζωή τους και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στις 20:30 (τοπική ώρα) σε μπαρ της πόλης.

«Στις 20:30, ομάδα ανθρώπων καθόταν σε νυχτερινό κέντρο, όταν ένα όχημα σταμάτησε μπροστά από το μπαρ. Δύο άνδρες βγήκαν από το όχημα, εισήλθαν στο μπαρ και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον των πελατών», διευκρίνισε η αστυνομία.

Δώδεκα άνθρωποι χτυπήθηκαν από σφαίρες: δύο απεβίωσαν επί τόπου και άλλοι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους, αργότερα στο νοσοκομείο. Οκτώ ακόμη εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Οι νεκροί είναι μεταξύ 30 και 45 ετών.

Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σε μπαρ του Σοβέτο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η αστυνομία έλαβε μία κλήση λίγο μετά τα μεσάνυκτα. «Φθάσαμε στο σημείο, δώδεκα άνθρωποι ήταν νεκροί έχοντας τραύματα από σφαίρες», διευκρίνισε η Νονχλάνχλα Κουμπέκα, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

Ένδεκα τραυματίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο και δύο εξ αυτών υπέκυψαν λίγο αργότερα, προσέθεσε.

Οι δράστες της επίθεσης «έφθασαν στο σημείο και πυροβόλησαν εναντίον των ανθρώπων που διασκέδαζαν», σύμφωνα με τη Διοικητή του αστυνομικού τμήματος του Ορλάντο, συνοικία του Σοβέτο.

«Η πρωτογενής έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι διασκέδαζαν, σε μία εξουσιοδοτημένη ταβέρνα, που λειτουργούσε τις σωστές ώρες», είπε στο AP.

«Ξαφνικά, άκουσαν πυροβολισμούς και προσπάθησαν να βγουν έξω από το μαγαζί. Δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή για το κίνητρο και τον λόγο που στόχευσαν αυτούς τους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

«Μπορείτε να δείτε ότι χρησιμοποιήθηκε πυροβόλο όπλο υψηλού διαμετρήματος και πυροβολούσαν τυχαία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, πάλευαν να βγουν από την ταβέρνα», προσέθεσε.

Η αστυνομία εξακολουθεί να βρίσκεται στο σημείο και έχει αρχίσει έρευνα για το συμβάν, αν και δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε συλλήψεις.

Οι τρεις τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένα ακόμη άτομο έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο αριθμός από τις σφαίρες που βρέθηκαν στη σκηνή, μαρτυρά ότι ήταν ομάδα ανθρώπων που πυροβόλησαν τους θαμώνες, βάσει πληροφοριών του Υποστράτηγου Ελίας Μαουέλα, Αστυνομικού Επιτρόπου της επαρχίας Γκαουτένγκ.