Πέρα από τα ρεκόρ του στα γήπεδα του μπάσκετ, ο Μάικλ Τζόρνταν φαίνεται ότι σημειώνει high score και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία του θρύλου του ΝΒΑ εκτιμάται στα 3,5 δισ. δολάριαποσό που τον καθιστά τον πλουσιότερο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg παρακολουθεί την περιουσία του πρώην μπασκετμπολίστα.

Μεγάλο μέρος της πρόσφατης αύξησης της περιουσίας του MVP οφείλεται στην πώληση του μεριδίου του στους Charlotte Hornets. Το 2010, ο Τζόρνταν αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της ομάδας μπάσκετ, αυτόν τον μήνα ωστόσο προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας πώλησης του μεγαλύτερου μέρους του ύψους 3 δισ. δολαρίων, διατηρώντας μόνο ένα μειοψηφικό μερίδιο.

Το Bloomberg εκτιμά ότι πούλησε το 65% των μετοχών της ομάδας και διατήρησε λιγότερο από το 5%, κάτι που αρνήθηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος του οικογενειακού γραφείου του Τζόρνταν.

Ο διάσημος παίκτης, που οδήγησε τους Chicago Bulls σε έξι τίτλους στο ΝΒΑ, έχει κερδίσει επίσης αρκετά από τη σχέση του με τη Nike. Το 1984, υπέγραψε ένα πενταετές συμβόλαιο 2,5 εκατ. δολαρίων με την εταιρεία, η οποία στη συνέχεια κυκλοφόρησε τα εμβληματικό πλέον sneakers Air Jordan.

Πέρυσι, η Jordan Brand είχε έσοδα 5,1 δισ. δολάρια, ποσό που αποτελεί σχεδόν το 11% των συνολικών πωλήσεων της Nike, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας που εξετάστηκαν από το Bloomberg. Αν και δεν είναι γνωστό πόσα βγάζει ο Τζόρνταν από αυτές τις πωλήσεις, το Bloomberg εκτιμά ότι του ανήκει το 5% των δικαιωμάτων.

«Ο Τζόρνταν ως πρόσωπο και η Jordan ως επωνυμία βοήθησαν στη διαμόρφωση της Nike, καθώς και ολόκληρου του τοπίου των αθλητικών ενδυμάτων», δήλωσε στο Bloomberg ο Συμεών Σίγκελ, αναλυτής της BMO Capital Markets.

Πέρα από τις δύο αυτές πηγές εισοδήματος, ο Τζόρνταν διατηρούσε αρκετές ακόμη προσοδοφόρες συμφωνίες στο χαρτοφυλάκιό του όταν ήταν ακόμα ενεργός παίκτης στο ΝΒΑ. Σε όλη την καριέρα του με τους Bulls και τους Washington Wizards, είχε μισθό άνω των 90 εκατ. δολαρίων.

Το 1991, όταν ο Τζόρνταν βρισκόταν στο απόγειό του, οι New York Times ανέφεραν ότι έβγαζε 15 έως 20 εκατ. δολάρια ετησίως από τις διάφορες συμφωνίες του, ανάμεσα στις οποίες και ένα 10ετές συμβόλαιο, αξίας 13,5 εκατ. δολαρίων με την Gatorade.

Ενώ ο Τζόρνταν εξακολουθεί να διατηρεί τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη στον κόσμο του μπάσκετ, νεότερα αστέρια δεν αποκλείεται να επισκιάσουν τον παίκτη κάποια στιγμή σύντομα: ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αξίζει περίπου 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, και ο Στεφ Κάρι πρόσφατα υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Under Armour, από την οποία θα επωφεληθεί τα επόμενα χρόνια.