Τρεις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Batman Returns» σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον, ο Μάικλ Κίτον ετοιμάζεται να επιστρέψει στο ρόλο του Μπάτμαν/Μπρους Γουέιν στην επερχόμενη ταινία της Warner Bros «The Flash». Τώρα και πιο συγκεκριμένα 29 χρόνια μετά την τελευταία φορά που υποδύθηκε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τον «Σταυροφόρο με την Κάπα», αποκαλύπτει τον λόγο που τον οδήγησε μακριά από την ερμηνεία του Μπάτμαν στη μεγάλη οθόνη τα προηγούμενα χρόνια.

Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Κίτον εγκατέλειψε την ταινία «Batman Forever», την τρίτη της σειράς ταινιών Μπάτμαν του στούντιο WB, όταν βρισκόταν σε στάδιο ανάπτυξης καθώς είχε έντονη διαφωνία με τον σκηνοθέτη Τζόελ Σουμάχερ. Οι δυο τους συγκρούστηκαν επειδή η εκδοχή που ετοίμαζε ο Σουμάχερ, ήταν πιο ανάλαφρη από αυτή του Μπάρτον, όπως εξήγησε ο διάσημος ηθοποιός. Έτσι, αποφάσισε να μην επιστρέψει και τελικά τον αντικατέστησε ο Βαλ Κίλμερ.

Σε συμμετοχή του λοιπόν στο podcast «In the Envelope: The Actor’s Podcast», ο Κίτον κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και αναφέρει γιατί δεν ήθελε να αφήσει τη «σκοτεινή» πλευρά του Μπάτμαν και του σύμπαντός του: «Ο λόγος που με γοήτευσε στο ρόλο βγαλμένο από το κόμικ ήταν πάντα ο χαρακτήρας του Μπρους Γουέιν και όχι του Μπάτμαν. Γνωρίζω ότι το όνομα της ταινίας είναι “Batman” και ότι η φιγούρα του είναι εμβληματική και κουλ και εξαιτίας του Τιμ Μπάρτον, είναι εμβληματική και για αισθητικούς λόγους. Πάντα το ενδιαφέρον μου κέρδιζε ο Μπρους Γουέιν. Όλοι μιλούσαν για τον Μπάτμαν και τις δυνάμεις κι εγώ αυτό που απαντάω είναι: είστε λάθος, είναι ο Γουέιν γιατί ποιος άλλος μπορεί να μετατραπεί σε αυτό το διαφορετικό χαρακτήρα;

Όσο για την αποχώρησή του από το «Batman Forever», ο ηθοποιός μίλησε με λεπτομέρεια γι’ αυτή την απόφαση. «Όταν μιλήσαμε με τον Σουμάχερ είπα ότι απλά δεν μπορώ να το κάνω. Ήταν ένας τόσο καλός άνθρωπος, πέθανε οπότε δεν μπορώ να πω κάτι άσχημο γι’ αυτόν ακόμα κι αν ζούσε βέβαια, κάποια στιγμή μετά από μερικές συζητήσεις που προσπαθούσα να τον πείσω και να του πω προς ποια κατεύθυνση θα ήταν καλό να κινηθούμε, εκείνος δεν άλλαζε γνώμη. Οπότε του είπα ότι αν αλλάξει το ύφος του φιλμ, τότε δεν μπορώ ποια να υποδυθώ τον Σκοτεινό Ιππότη». Και συμπλήρωσε: «Ο σκηνοθέτης μου είπε: “δεν καταλαβαίνω γιατί όλα θα πρέπει να είναι τόσο σκοτεινά και λυπηρά”. Και τότε του απάντησα: “Γνωρίζεις πώς αυτός ο άνθρωπος έγινε ο Μπάτμαν, έχεις διαβάσει; Ο λόγος είναι απλός”».

Η ταινία «The Flash» θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Νοέμβριο του 2022. Ο Κίτον θα επιστρέψει στο ρόλο στην πρωτότυπη ταινία της πλατφόρμας HBO Max, «Batgirl» που θα κάνει πρεμιέρα μέσα σε αυτή τη χρονιά.