Την εκτίμηση πως το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι ηπιότερο εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, διευκρίνισε αρχικά πως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως ο αριθμός των νέων μολύνσεων μπορεί να εκτοξευτεί στη χώρα μας σε περισσότερες από 10.000.

«Υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θα ανεβάσουν τον αριθμό αυτό σύντομα» σχολίασε αρχικά, απαντώντας στην πρόβλεψη του ECDC για πενταπλασιασμό των μολύνσεων ως την 1η Αυγούστου.

Αντίθετα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε πως υπάρχει «μικρή αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε στα τεράστια νούμερα». Ο καθηγητής τόνισε άλλωστε πως ήδη παρατηρείται μια μικρή ανάσχεση της επιδημιολογικής έξαρσης.

Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει εκτιμήσεις για τον μέγιστο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. «Δεν θα μπω στη διαδικασία να κάνω προβλέψεις που δεν θα μπορώ να υποστηρίξω με επιστημονικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις. Δεν αποκλείεται να συμβεί, να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία να το στηρίξουν σε αυτή τη φάση».

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη επικρατήσει στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας τα δεδομένα της επιδημιολογικής έξαρσης στη χώρα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως σύμφωνα με τα νέα δείγματα κρουσμάτων, «η αίσθηση που έχουμε είναι ότι υπάρχει μια σαφέστατη υποχώρηση της μετάλλαξης άλφα (αυτή που αποκαλούσαμε βρετανική), που σημαίνει λογικά ότι έχει επικρατήσει ένα άλλο στέλεχος».

Ο καθηγητής τόνισε πως το πιο πιθανό είναι αυτό το στέλεχος να είναι το στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, το οποίο ήδη λογικά έχει επικρατήσει. Σήμερα, ο κ. Μαγιορκίνης υπολογίζει πως η μετάλλαξη Δέλτα εκπροσωπεί το 60% των κρουσμάτων.

Πάντως, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η εικόνα στα νοσοκομεία θα κριθεί από τον εμβολιασμό. Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επανέλαβε πως πάνω από το 90% αυτών που μπαίνουν στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. «Αν δούμε την πορεία των ασθενών εντός των νοσοκομείων, ακόμη κι ένας εμβολιασμένος να μπει, έχει πολύ καλύτερη πορεία από έναν ανεμβολίαστο» σχολίασε.

Ηπιότερο το κύμα της πανδημίας που έρχεται

Σε μια ακόμη αισιόδοξη εκτίμηση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως «λογικά θα είναι ηπιότερο το κύμα από όσα είδαμε σε προηγούμενες φάσεις, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο τώρα το μελετάμε».

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βρετανία, όπου σήμερα καταγράφονται 50.000 κρούσματα ημερησίως, εξήγησε πως ο αριθμός αυτός θα αντιστοιχούσε σε 8 με 9.000 κρούσματα την ημέρα στη χώρα μας. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει 50 θανάτους τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αριθμός που αντίστοιχα υπολογίζεται σε 10 νεκρούς ημερησίως για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, φαίνεται πως το νέο επιδημιολογικό κύμα θα είναι ηπιότερο.