Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε μια ανάρτηση για τις βλάβες του κορωνοϊού στους πνεύμονες.
Στο post του στο Facebook, ανέβασε μερικές αξονικές τομογραφίες νέων κάτω από 18 έτη και σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις».
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αξονικές τομογραφίες νέων κάτω από 18 έτη με Covid-19 (18 ετών, 15 ετών, 14 ετών και 8 ετών).
«Κανένας ασθενής δεν είχε υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή. Οι ασθενείς δεν χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο, διασωλήνωση ή ΜΕΘ. Πρόκειται για απλά, κοινά περιστατικά Covid-19», εξήγησε στην ανάρτησή του.
«Ωστόσο έχουν πολύ… εντυπωσιακές βλάβες και είναι άγνωστο τι θα προκαλέσουν αυτές οι βλάβες σε βάθος χρόνου», προσέθεσε στη συνέχεια.
Και σημείωσε το εξής: «Για την πλειονότητα του κόσμου το ερώτημα είναι απλό: Θέλουν να υποβάλουν τους πνεύμονές τους σε αυτές τις βλάβες για να δουν αν αντέχουν;
Και αν αντέξουν την πρόκληση (όπως προβλέπεται ότι θα αντέξουν οι περισσότεροι νέοι) θέλουν να δουν πόσα χρόνια ή αντοχές έχασαν στην πορεία;».
Ο κ. Μαγιορκίνης κατέληξε μάλιστα, στο εξής: «Με το εμβόλιο προστατεύουμε τους πνεύμονές μας από βαρύτατη καταπόνηση!».
«Το 4ο κύμα ξεκίνησε από τους νέους»
Θυμίζουμε πως ο κ. Μαγιορκίνης είχε αναφέρει πως «το τέταρτο κύμα, όπως δείχνουν οι αναλύσεις των ηλικιών, ξεκίνησε από νέους και σχετίσθηκε κυρίως με νυχτερινή διασκέδαση», στη διάρκεια μιας ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.
«Το υπάρχον εμβολιαστικό τείχος λειτούργησε πολύ καλά στο να επιβραδύνει την επιδημία και εξακολουθεί να την επιβραδύνει», είχε προσθέσει.
«Γιατί το ξέρουμε αυτό; Γιατί ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν που θα βλέπαμε στα προηγούμενα κύματα σε σχέση με τον αριθμό των διαγνωσμένων κρουσμάτων που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα».
Όσο για τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης είχε δηλώσει ότι έχουν μειώσει την ταχύτητα επέκτασης της επιδημίας στον πληθυσμό.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν μειώσει δραματική την βαρύτητα της νόσου στους λίγους σχετικά εμβολιασμένους που θα τύχει να μολυνθούν».
Ωστόσο, «τώρα είναι προφανές ότι η επιδημία από τους νέους σταδιακά επεκτάθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμα».