H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, παρουσίασαν σήμερα δέσμη μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους.

Με σύνθημα «Δεν υπάρχει χώρος για μίσος: Μια Ευρώπη ενάντια στο μίσος» γίνεται έκκληση προς τους Ευρωπαίους να σταθούν υπέρ της ανοχής και του σεβασμού.

Ο στόχος των βημάτων που προτείνει η Κομισιόν είναι να ενισχυθούν οι προσπάθειές για την καταπολέμηση του μίσους σε όλες του τις μορφές, ενδυναμώνοντας τη δράση σε μια σειρά πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της ψηφιακής διάστασης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Όπως επισημαίνεται, αυτό περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την προστασία των τόπων λατρείας και θα υποστηρίζεται από τον προσδιορισμό απεσταλμένων με ρητή εντολή να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες των πολιτικών της ΕΕ για την καταπολέμηση του μίσους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η Ευρώπη είναι ένα μέρος όπου τιμούνται ποικίλες πολιτιστικές και θρησκευτικές ταυτότητες. Ο σεβασμός και η ανεκτικότητα είναι θεμελιώδεις αξίες των κοινωνιών μας. Επομένως, πρέπει να σταθούμε ενάντια στον αντισημιτισμό και το αντιμουσουλμανικό μίσος, όποτε το συναντάμε».

Ο αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, υπεύθυνος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, Μαργαρίτης Σχoινάς, επισήμανε ότι «η ανησυχητική αύξηση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες απαιτεί μια ξεκάθαρη απάντηση από όλους μας. Η Ευρώπη έχει εμπειρία δεκαετιών στη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος από ένα σπασμένο παρελθόν και τώρα είναι ο καιρός να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση για την προώθηση της συμφιλίωσης και του διαλόγου. Δεν θα δεχτώ ποτέ ότι η Ευρώπη είναι ένας τόπος όπου οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα αισθάνεται ανασφαλής – και δεν πρέπει να αισθάνεται κανένας Ευρωπαίος».

Προστασία ανθρώπων και τόπων

Η προστασία των ανθρώπων και των δημόσιων χώρων αποτελεί προτεραιότητα. Η Επιτροπή θα φέρει πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2024, νωρίτερα το 2023, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους εβραϊκούς τόπους λατρείας, με αυξημένο προϋπολογισμό.

Το πρόγραμμα PROTECT θα ενισχυθεί το 2024 με πρόσθετη χρηματοδότηση για την προστασία των δημόσιων χώρων και των χώρων λατρείας όλων των θρησκειών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των απειλών από τον αυξανόμενο αντισημιτισμό.

Για την προστασία από διαδικτυακές απειλές, η Επιτροπή θα πιέσει για την οριστικοποίηση ενός ενισχυμένου κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, πριν από τον Φεβρουάριο του 2024, για να αξιοποιηθούν οι νέες οριζόντιες υποχρεώσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες στον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Επίσης, θα ενισχυθεί η συνεργασία της με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εμπειρογνώμονες, έμπιστους αξιωματούχους και δημόσιες αρχές, για τον εντοπισμό ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Συμμετοχή στο κοινωνικό σύνολο

Οι συντονιστές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού, την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της ενθάρρυνσης της εβραϊκής ζωής και την καταπολέμηση του αντιμουσουλμανικού μίσους, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο παρελθόν στη συμμετοχή των κοινοτήτων και των πολιτών. Πλέον, οι συντονιστές θα αναβαθμιστούν σε απεσταλμένους, οι οποίοι θα έχουν συγκεκριμένη εντολή να εμβαθύνουν τον συντονισμό, μεταξύ άλλων μέσω συγκεκριμένων έργων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες των πολιτικών της ΕΕ για την καταπολέμηση του μίσους, διαδικτυακά και εκτός σύνδεσης.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την κατάρτιση δημοσιογράφων σχετικά με τη διατήρηση των προτύπων των μέσων ενημέρωσης και την αναγνώριση της ρητορικής μίσους και θα προχωρήσει έργα που στοχεύουν στην προώθηση της ένταξης και της διαφορετικότητας στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει επίσης την υποστήριξη των fact checkers στην ΕΕ και τον αραβόφωνο κόσμο. Η Κομισιόν τονίζει ότι η καταπολέμηση του μίσους αποτελεί παγκόσμιο μέλημα και η διεθνής συνεργασία είναι αναγκαιότητα.

Επόμενα βήματα

Στις αρχές του 2024, η Επιτροπή θα διοργανώσει μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου κατά του μίσους. Θα ακολουθήσουν ευρωπαϊκοί διάλογοι για συμφιλίωση, φέρνοντας κοντά πολίτες από ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως τους νέους, με υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, εμπειρογνώμονες και μέλη από τις κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη: