Ούτε εκλογικό ρίσκο, ούτε μεγάλη αβεβαιότητα, ούτε ανησυχία για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Οι κινδυνολογικοί τόνοι απουσιάζουν πλέον από τις αναλύσεις ξένων πολιτικών σχολιαστών και στις εκθέσεις διεθνών οίκων για την Ελλάδα. Οσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών ο ορίζοντας ξεκαθαρίζει και οι προβλέψεις γίνονται περισσότερο ρεαλιστικές, εμπεριέχοντας και μια νότα αισιοδοξίας  για τις εξελίξεις.

Η S&P δεν έδωσε χθες την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, ψαλιδίζοντας λίγο τα φτερά της κυβερνητικής προεκλογικής προπαγάνδας.

Έδωσε όμως ένα σαφές μήνυμα: Οι ξένοι οίκοι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα της κάλπης, ούτε φοβούνται μετεκλογική πολιτική αστάθεια και αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Τον λόγο τον εξηγεί στην έκθεση του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης: Θεωρεί πολύ πιθανή εξέλιξη τον σχηματισμό δικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές – χωρίς να χρειασθεί δεύτερη προσφυγή στις κάλπες.

Οι αναλυτές της S&P εκφράζουν μάλιστα την πεποίθηση ότι “η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση”.

Λύση εθνικού συμφέροντος

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο. Τον τελευταίο καιρό τις συμμερίζονται όλο και πιό πολλοί δυτικοί διπλωμάτες στην Αθήνα, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αθήνα και έχουν πρόσβαση σε στοιχεία και αναλύσεις για τις συντελούμενες διαφοροποιήσεις στο εκλογικό σώμα. Στα report προς τα αντίστοιχα ΥΠΕΞ και τις κυβερνήσεις τους διατυπώνουν μάλιστα τρεις βασικές εκτιμήσεις:

  • Κανένα κόμμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές, ούτε σε ενδεχόμενη νέα προσφυγή στις κάλπες
  • Η πιθανότητα σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης μετά τις πρώτες εκλογές είναι πολύ μικρή και θα εξαρτηθεί κυρίως από τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα αναδείξουν οι κάλπες. Οσο μικρότερη είναι η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας.
  • Σε περίπτωση δεύτερης προσφυγής στις κάλπες και εφ’ όσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη ότι κανένα κόμμα δεν θα επιτύχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, “οι πολιτικές δυνάμεις θα επιλέξουν να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο, ως “λύση εθνικού συμφέροντος” – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε κείμενο δυτικοευρωπαίου επιτετραμένου στην Αθήνα.

Ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα αναφέρουν επίσης ότι υπέρ του σχηματισμού δικομματικής ή τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας τάσσονται και πολλοί ισχυροί οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, οι οποία “ασκούν εμμέσως επιρροή σε κόμματα και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αποφάσεων”.

Το χρηματιστήριο προεξοφλεί

Ολα αυτά – εκτιμήσεις, απόψεις και επιλογές των κέντρων πολιτικοοικονομικής ισχύος – είναι γνωστά στα κομματικά επιτελεία, που επικεντρώνουν την εκλογική μάχη στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερες θέσεις στο “τραπέζι” των μετεκλογικών διαπραγματεύσεων.

Τα γνωρίζουν επίσης οι άνθρωποι των αγορών- ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και μεγαλοεπενδυτές – που σπεύδουν να προεξοφλήσουν  θετικές μετεκλογικές εξελίξεις.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σε ανοδική τροχιά, δείχνοντας να αυτονομείται σε σημαντικό βαθμό από την πορεία των διεθνών αγορών. Σ’ αυτό το διάστημα οι τραπεζικές μετοχές έχουν κερδίσει περίπου 16%, αν και βρίσκονταν ήδη στα υψηλά 5ετίας και πλέον. Ο Γενικός Δείκτης που είχε σημειώσει άνοδο 43% το προηγούμενο εξάμηνο και βρέθηκε στα υψηλά σχεδόν 9 ετών, μετά από μια μικρή διόρθωση επανήλθε στον Απρίλιο σε ανοδική τροχιά (+10%).

Η πρόβλεψη για θετικές μετεκλογικές εξελίξεις και πολιτική-κυβερνητική σταθερότητα αποτυπώνεται και στις εισροές ξένων κεφαλαίων, που επιταχύνθηκαν μετά την περίοδο των αργιών του Πάσχα. Ενδεικτική είναι η αύξηση του ημερήσιου τζίρου, ενώ  ισχυρή παρουσία και εντεινόμενη δραστηριοποίηση ξένων funds υποδηλώνουν οι πυρετώδεις προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων μετοχών, μέσης αξίας περίπου 14 εκατ.ευρώ σε ημερήσια βάση.

Το πολιτικό “νέφος”

Αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο η προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων επικεντρώνεται σε θέματα όπως τα… “ερωτικά” και η προσωπική συμπεριφορά του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη κι όσο τα κόμματα αποφεύγουν να υπεισέλθουν στην ουσία της πολιτικής και σε προγραμματικές θέσεις, δεν θα είναι δύσκολο να υπάρξει μετεκλογική συνεννόηση για τη συγκρότηση κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας.

Το “νέφος” που σκεπάζει τώρα τον πολιτικό διάλογο, επιτρέπει να μην αναδειχθούν διαφορές ουσίας που θα δυσχέραιναν τη συνεργασία.