Σημάδι διατήρησης των αυξημένων τιμών στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος εκπέμπουν οι πρώτες μέρες του Ιουλίου με τη χονδρεμπορική τιμή να διαμορφώνεται μέχρι χθες στα 114,85 ευρώ η μεγαβατώρα από 98,8 ευρώ τον Ιούνιο.
Καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τιμών το δίμηνο Ιουλίου –Αυγούστου προβλέπεται να παίξουν η διακύμανση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που οδηγούν σε υψηλές θερμοκρασίες και ενεργοποιούν τις ακριβές μονάδες αερίου και λιγνίτη αλλά και το ποσοστό συμμετοχής στο ημερήσιο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σπρώχνουν προς τα κάτω το ενεργειακό κόστος.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τελικές χρεώσεις στους μηνιαίους λογαριασμούς και αυτοί είναι η αύξηση της κατανάλωσης και η ασυνέπεια στην πληρωμή τους.
Τις μέρες του καύσωνα που οι θερμοκρασίες παραδοσιακά ανεβαίνουν στα ύψη και τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ, η κατανάλωση μεγαλώνει. Οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι αύξηση της κατανάλωσης συνεπάγεται και αλλαγή στην κλίμακα της χρέωσης καθώς τα τιμολόγια αναπροσαρμόζονται. Για παράδειγμα για μία μέση κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα στην ΔΕΗ, η χρέωση στα πράσινα τιμολόγια τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 13,55 σεντς / KWh που είναι και η χαμηλότερη της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θα καταναλώσει 500 κιλοβατώρες θα πληρώσει για το ρεύμα 67,75 ευρώ. Η τιμή αναπροσαρμόζεται αυτόματα για πάνω από τις 500 κιλοβατώρες, όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 14,385 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Δηλαδή για 502 κιλοβατώρες που θα καταναλώσει ένα νοικοκυριό το κόστος θα ανέβει στα 72,21 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η έκπτωση συνέπειας
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την έκπτωση συνέπειας. Πολλά τιμολόγια προσφέρουν μια ονομαστική χρέωση ανά κιλοβατώρα με την προϋπόθεση ότι ο καταναλωτής θα είναι συνεπής στην πληρωμή του. Αυτό οι εταιρείες το κάνουν για να εξασφαλίσουν την ρευστότητά τους σε μηνιαία βάση αλλά και να προστατευτούν από το βουνό των ανεξόφλητων οφειλών, προσφέροντας κίνητρα στους καταναλωτές που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Εδώ και καιρό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν σημάνει συναγερμό στον κλάδο αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΡΑΑΕΥ το 2023 έφτασαν τα 2,4 δισ. ευρώ από τα οποία μάλιστα 1,44 δισ. αντιστοιχεί σε παλαιά χρέη και 974 εκατ. ευρώ σε υφιστάμενους καταναλωτές!