Πτώση 14% στα κέρδη προ φόρων του πρώτου εξαμήνου σε 3,3 δισεκατομμύρια λίρες (4,25 δισεκατομμύρια δολάρια) ανακοίνωσε η Lloyds Bank, λίγο πάνω από τις προβλέψεις, καθώς οι δυσκολότερες από τις αναμενόμενες εμπορικές συνθήκες και η αύξηση του κόστους έπληξαν τις μετοχές της.

Οι μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες της Βρετανίας, η Lloyds και η ανταγωνίστρια NatWest απολαμβάνουν ισχυρά κέρδη τα τελευταία χρόνια, καθώς τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας αυξάνονται, αλλά η οικονομία της Βρετανίας παραμένει σε μια πορεία αργής ανάπτυξης που απειλεί τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος Τσάρλι Ναν δήλωσε ότι οι συνθήκες ήταν πιο δύσκολες από ό,τι αναμενόταν όταν παρουσίασε τη νέα στρατηγική της τράπεζας πέρυσι, επισημαίνοντας τον επίμονο πληθωρισμό και την πιο αργή οικονομική ανάκαμψη από ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα με το Reuters, το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 7% την περίοδο αυτή σε 4,7 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι μετοχές της Lloyds υποχώρησαν κατά 3% στις πρώτες συναλλαγές, εν μέσω μιας ευρύτερης πώλησης των βρετανικών μετοχών που είδε τον δείκτη αναφοράς FTSE να υποχωρεί κατά 0,7%. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της τράπεζας-οδηγού προσέφεραν κάποια σημάδια αισιοδοξίας.

Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) 2,94% για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους, ένα βασικό δείκτη κερδών που μετράει τη διαφορά μεταξύ του τι πληρώνει η τράπεζα στους αποταμιευτές και τι χρεώνει στους δανειολήπτες, συμφωνώντας με τις προβλέψεις

Η Lloyds άφησε επίσης αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τις επιδόσεις της για το υπόλοιπο του έτους, λέγοντας ότι είναι σίγουρη για την επίτευξη των στόχων της για φέτος και μέχρι το 2026, ένα θετικό σημάδι για άλλους δανειστές που πρόκειται να ανακοινώσουν τα κέρδη τους αυτή και την επόμενη εβδομάδα.

Δεσμεύτηκε να καταβάλει ενδιάμεσο τακτικό μέρισμα 1,06 πένες ανά μετοχή, αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ισοδύναμο με 662 εκατομμύρια λίρες.

Διαβάστε ακόμη: