Το Κοινοβούλιο της Λιβύης έδωσε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα, παραβλέποντας την ήδη υπάρχουσα κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπα που εδρεύει στην Τρίπολη και αρνείται να παραδώσει την εξουσία.

Στην ψηφοφορία, που εκτιμάται ότι θα επιτείνει τις εντάσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την κυβέρνηση του Μπασάγα με ψήφους 92 σε σύνολο 101 παρόντων βουλευτών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του στη λήξη της συνεδρίασης.

Έγκριση με 92 ψήφους

Η συνεδρίαση, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για χθες Δευτέρα, ξεκίνησε με την ανάγνωση των ονομάτων των μελών της κυβέρνησης (29 υπουργοί, τρεις αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και 6 υφυπουργοί). Στο υπουργικό συμβούλιο μετέχουν μόνο δύο γυναίκες.

Ο κάθε βουλευτής ακούγοντας το όνομά του θα έπρεπε να απαντήσει ότι «εμπιστεύεται» ή «δεν εμπιστεύεται», όμως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης προτού να ολοκληρωθεί η ανάγνωση όλων των ονομάτων.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Αμπντάλα Μπλίχεκ είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε την έγκριση του Σώματος, με 92 θετικές ψήφους.

Στις 10 Φεβρουαρίου το Κοινοβούλιο είχε αναθέσει στον Μπασάγα να σχηματίσει κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τον Ντμπεϊμπά.

. Όμως ο τελευταίος επιμένει ότι δεν θα παραχωρήσει την εξουσία παρά μόνο σε εκλεγμένη κυβέρνηση.