Η Λίβερπουλ –έχοντας ισχυρό προβάδισμα– από το πρώτο σκέλος χάρη στη νίκη της με 3–1, ήλθε ισόπαλη με την αξιόμαχη Μπενφίκα (3–3) στο «Άνφιλντ» και πέρασε στους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ και η Μάντσεστερ Σίτι «κλείδωσε» την παρουσία της στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του θεσμού, ύστερα από το επεισοδιακό 0–0 του «Γουάντα Μετροπολιτάνο» με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης και έχοντας… κάβα το θετικό αποτέλεσμα στο «Έτιχαντ», με το τέρμα του Κέβιν Ντε Μπρόινε.

«Χάρμα» οφθαλμών οι Ρομπέρτο Φιρμίνο και Κώστας Τσιμίκας, πρόκριση των «κόκκινων» ενάντια στη μαχητική Μπενφίκα

Σε μία άκρως θεαματική αναμέτρηση, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ πανηγύρισε την πρόκριση, έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Βραζιλιάνο επιθετικό που σκόραρε δις και τον Έλληνα αμυντικό, ο οποίος μοίρασε δύο ασίστ.

Το κλίμα ήταν συγκινησιακό, καθώς οι φίλαθλοι των γηπεδούχων παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό κορεό προς τιμήν των 97 θυμάτων του Χίλσμπορο, πριν από την έναρξη του παιχνιδιού.

Η Λίβερπουλ, προχωρώντας σε ροτέισον και προσφέροντας χρόνο συμμετοχής σε αρκετούς αναπληρωματικούς, δημιούργησαν την πρώτη ευκαιρία στο 20’, όμως ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος επενέβη αποτελεσματικά.

Ένα λεπτό αργότερα και στην εξέλιξη της φάσης, «άνοιξε» το σκορ με τον Ιμπραχίμα Κονατέ να σκοράρει ξανά ενάντια στους «αετούς» και μάλιστα, πάλι από εκτέλεση κόρνερ.

Η Μπενφίκα αναζήτησε άμεση απάντηση, με τον Νούνιες να σκοράρει αλλά να «συλλαμβάνεται» εκτεθειμένος και το γκολ να μη μετρά.

Στο 30’, η Λίβερπουλ έφθασε μία ανάσα μακριά από το 2–0, όταν ο Φιρμίνο πήρε την κεφαλιά από κοντά, αλλά η μπάλα σταμάτησε στην πλάτη του Φερτόνχεν.

Στο 32’, οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τον Ράμος, με τη φάση να ελέγχεται για αρκετά λεπτά από τον VAR και εν τέλει να κατακυρώνεται.

Δέκα λεπτά μετά την ανάπαυλα, όμως, η Λίβερπουλ προηγήθηκε εκ νέου. Ύστερα από λάθος της άμυνας σε συνδυασμό με λανθασμένη εκτίμηση του Βλαχοδήμου, ο Ζότα σέντραρε από τα αριστερά και ο Φιρμίνο έκανε το 2–1.

Λίβερπουλ, Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο 65’, ο «Μπόμπι» πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, μετά την ασίστ του Τσιμίκα από εκτέλεση φάουλ.

Η Μπενφίκα δεν «παραδόθηκε», αντιθέτως μείωσε σε 3–2 με τον Γιάρεμτσουκ στο 73’, ισοφάρισε σε 3–3 με τον Νούνιες (σε οριακές φάσεις, κατά τις οποίες η τεχνολογία απεφάνθη πως δεν υπάρχει παράβαση σε αντιδιαστολή με τις υποδείξεις του επόπτη).

Στο 90+4’, ο Μοχάμεντ Σαλάχ πάσαρε στον Σαντιό Μανέ, ο οποίος έκανε το 4–3, με ακόμη ένα αποψινό (14/04) γκολ όμως, να μη μετρά λόγω υπόδειξης για οφσάιντ στον Σενεγαλέζο.

Λίβερπουλ: Άλισον, Γκόμες, Κονατέ, Ματίπ, Τσιμίκας, Κεϊτά, Μίλνερ, Χέντερσον, Ζότα, Φιρμίνιο, Ντίας.

Μπενφίκα: Βλαχοδήμος, Ζιλμπέρτο, Οταμέντι, Φερτόνχεν, Γκριμάλδο, Βάιγκλ, Τααράμπτ, Έβερτον, Γκονσάλβες, Ράμος, Νούνιες.

Η Μάντσεστερ Σίτι έμεινε «ζωντανή» στο «ρινγκ» του «Γουάντα Μετροπολιτάνο», απέκλεισε την Ατλέτικο Μαδρίτης και προκρίθηκε «διά πυρός και σιδήρου» στα ημιτελικά

Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε δημιούργησε ευκαιρίες, είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων σχεδόν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο δεν κατόρθωσε να πετύχει το πολυπόθητο γκολ, που θα οδηγούσε το ματς στην παράταση.

Στο 90’ και ενώ το δράμα κορυφώνεται, ένα σκληρό και συνεχές μαρκάρισμα του Φελίπε στον Φόντεν αποτέλεσε την αιτία για μεγάλη σύρραξη στην πλευρά των πάγκων των δύο συλλόγων, με αποτέλεσμα ο κεντρικός αμυντικός των «ροχιμπλάνκος» να αποβάλλεται και να δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο τους.

Προσπάθησαν με τους Κορέα και Καράσκο να σκοράρουν στα τελευταία λεπτά, ωστόσο η Μάντσεστερ Σίτι παρέμεινε «όρθια» έως το τέλος και πανηγύρισε την πρόκριση στους «4».

Όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος, οι «πολίτες» είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων από τις πρώτες στιγμές, με τις απόπειρες των γηπεδούχων να έχουν αποδέκτες τους απομονωμένους Φέλιξ και Γκριεζμάν, που δεν έβρισκαν κατάλληλα στηρίγματα για να φθάσουν με αξιώσεις στην περιοχή του Έντερσον.

Η καλύτερη ευκαιρία του ημιχρόνου προήλθε από το σύνολο του Πεπ Γκουαρντιόλα, αφού στο 30’ ο Γκιντογάν με σουτ εντός περιοχής έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι του Γιάν Όμπλακ.

Πέντε λεπτά αργότερα κατεγράφη και η πρώτη τελική προσπάθεια της Ατλέτικο Μαδρίτης στα προημιτελικά, με το μακρινό σουτ του Κοντογκμπιά να μην ανησυχεί τον Έντερσον.

Μάντσεστερ Σίτι.

Στο δεύτερο μέρος, οι ρόλοι ανεστράφησαν. Οι Γκριεζμάν και Φέλιξ βρήκαν διαθέσιμους χώρους και απείλησαν συνολικά τρεις φορές, ενώ και η αλλαγή του Άνχελ Κορέα έδωσε «φτερά» στην μεσοεπιθετική γραμμή του συνόλου του «Τσόλο» Σιμεόνε.

Δύο ευκαιρίες του Αργεντινού και μία του Σάβιτς στη συνέχεια, δεν αξιοποιήθηκαν για να οδηγηθεί ο αγώνας στη φάση του 90ου λεπτού.

Το σφοδρό τάκλιν του Φελίπε προκάλεσε «έκρηξη» σε ολόκληρη την αποστολή της Μάντσεστερ Σίτι, με όλους τους ποδοσφαιριστές να κατευθύνονται «αστραπιαία» στο σημείο και εκείνους της Ατλέτικο να ακολουθούν.

Χρειάσθηκαν αρκετά λεπτά για να συνεχισθεί το παιχνίδι, με τα πνεύματα όμως να μην έχουν ηρεμήσει. Η αποβολή του Φελίπε προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του Ντιέγκο Σιμεόνε, ο οποίος χειροκρότησε ειρωνικά προς τη διαιτητική τριάδα λόγω των χειρισμών της.

Γιανίκ Καράσκο και Άνχελ Κορέα είχαν τις δύο τελευταίες ευκαιρίες για την Ατλέτικο, με τον Έντερσον να επεμβαίνει καθοριστικά και να κρατά το «μηδέν».

Η Μάντσεστερ Σίτι θα επιστρέψει στην ισπανική πρωτεύουσα πόλη, ώστε να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης με «φόντο» τον μεγάλο τελικό του Παρισιού.

Ατλέτικο Μαδρίτης: Όμπλακ, Σάβιτς, Φελίπε, Ρεϊνάλντο, Γιορέντε, Κοντογκμπιά, Κόκε (69’, Ντε Πολ), Λεμάρ (82’, Σουάρες), Λόντι (70’, Κορέα), Γκριεζμάν (69’, Καράσκο), Φέλιξ (82΄, Κούνια).

Μάντσεστερ Σίτι: Έντερσον, Γουόκερ (73’, Ακέ), Στόουνς, Λαπόρτ, Κανσέλο, Ντε Μπρόινε (65’, Στέρλινγκ), Ρόδρι, Γκιντογάν, Μαρέζ, Φόντεν, Σίλβα (79’, Φερναντίνιο).