Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, λίγο πριν από τις 20:00, η πορεία για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ήδη, η κεφαλή της πορείας, αφού έφθασε στην αμερικάνικη Πρεσβεία αποχώρησε, ενώ, ακολούθησε και το υπόλοιπο μέρος των διαδηλωτών.

Περίπου 20.000 διαδηλωτές έλαβαν μέρος στην πορεία, σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας, ωστόσο, οι διοργανωτές κάνουν λόγο για παρουσία 40.000 ανθρώπων. Στις 18:45, έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία η κεφαλή της πορείας, χωρίς προβλήματα.

Στην πορεία, συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε πως «όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία, διαπράττουν τεράστιο λάθος και θα το διαπιστώσουν σύντομα, μέσα από την ψήφο του ελληνικού λαού».

Πολυτεχνείο.

Στο μπλοκ του ΚΚΕ, βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και η προκάτοχός του, Αλέκα Παπαρήγα. Μπλοκ είχε και το ΜέΡΑ25, με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, με ισχυρές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας να έχουν αναπτυχθεί σε όλο το κέντρο της πρωτεύουσας πόλης. Μετά τις 19:00, άνοιξε ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, στις 19:30, τα τρένα διέρχονται κανονικά από τον «Ευαγγελισμό», ενώ, στις 20:00 δόθηκε στο κοινό και ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής». Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του Τραμ σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 «Σύνταγμα – Πικροδάφνη», με τερματικό σταθμό το «Σύνταγμα». Ο σταθμός «Μοναστηράκι» παραμένει κλειστός.

Μικρής έκτασης ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 16:45 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Κουκουλοφόροι «εξαπέλυσαν» επίθεση με μολότοφ εναντίον αστυνομικών, πάλι στην πλατεία Κλαυθμώνος, λίγο πριν από τις 17:30, «βάζοντας» φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων στη Βασιλίσσης Σοφίας, λίγα μέτρα μετά την αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν χαμηλής έντασης επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα κουκουλοφόρων, η οποία αντιλήφθηκε την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά, πραγματοποίησε επίθεση κατά αστυνομικών της Ασφάλειας, επί της οδού Αγίου Δημητρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη Θεσσαλονίκη, «ξέσπασαν» νέα επεισόδια στην Πολυτεχνική Σχολή, με την Αστυνομία να προχωρά στην προσαγωγή 15 ατόμων. Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ, δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Στη συνέχεια, οι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στη Σχολή του Πολυτεχνείου και άρχισαν να πετούν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, προκαλώντας φθορές σε χώρους του Πανεπιστημίου.

Η παρουσία της αστυνομίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής. Μέχρι αυτή την ώρα, αντιεξουσιαστές βρίσκονται στο εσωτερικό της Σχολής, το οποίο χρησιμοποιούν ως ορμητήριο.

Βγαίνουν, εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα, σπάνε μάρμαρα και ύστερα, μπαίνουν ξανά μέσα στον χώρο. Στο σημείο βρίσκεται και ο «Αίαντας» της Ελληνικής Αστυνομίας, το όχημα που πραγματοποιεί ρίψεις νερού.

Εκατοντάδες άτομα έσπασαν, παράλληλα, μάρμαρα, ενώ άναψαν και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Έβγαλαν αντικείμενα, δε, μέσα από το Αριστοτέλειο και τα έστησαν για οδοφράγματα.

Πολυτεχνείο, Θεσσαλονίκη.

Το χρονικό των επεισοδίων

Με την επιστροφή αντιεξουσιαστών στο ΑΠΘ, άρχισαν επεισόδια μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή, στην Εγνατία Οδό. Στην κορυφή της πρώτης πορείας που ξεκίνησε από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, ήταν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) και ακολούθησαν το ΠΑΜΕ και οι φοιτητικές και σπουδαστικές νεολαίες, προσκείμενες στο ΚΚΕ, καθώς και σωματεία εργαζομένων και συλλογικότητες.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν από την πλατεία Συντριβανίου, στην Εθνικής Αμύνης και την οδό Τσιμισκή στάθηκαν μπροστά στο Προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών, φωνάζοντας συνθήματα. Από την Πλατεία Αριστοτέλους μέσω Εγνατίας Οδού, επέστρεψαν στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Η δεύτερη πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με αφετηρία την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ, ακολούθησε την ίδια διαδρομή και κατέληξε στο μνημείο Λαμπράκη, στην οδό Βενιζέλου.

Στην τρίτη πορεία συμμετείχαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων, κόμματων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και υποστηρικτές του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου. Όταν έφθασε μπροστά από το Προξενείο, ομάδα αγνώστων έκαψε μία σημαία.

Με την επιστροφή της πορείας, αντιεξουσιαστές «έβαλαν» φωτιά μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή, πετώντας βόμβες μολότοφ και ρίχνοντας πυροτεχνήματα. Θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού «Αύρα» της Ελληνικής Αστυνομίας βγήκε στο οδόστρωμα από την πύλη εμπορίου.

Πολυτεχνείο, Θεσσαλονίκη.

Πάτρα: «Βροχή» από μολότοφ στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην «ουρά» της δεύτερης πορείας, με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και αστυνομικούς, στο ύψος της Ερμού και της Αγίου Νικολάου, στο τέλος της κινητοποίησης. Συγκεκριμένα, έριξαν μολότοφ και στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις τούς κυνήγησαν, ενώ, αυτοί διέφυγαν προς την πλατεία Πυροσβεστείου και τα γύρω στενά, σύμφωνα με τοπικά Μέσα ενημέρωσης.

Προσθέτως, φωτιά εκδηλώθηκε και σε πολυκατοικία από ρίψη μολότοφ, ενώ, τα άτομα κρατούσαν ρόπαλα στα χέρια τους, είχαν σακίδια και φορούσαν κουκούλες και καλύμματα προσώπου. Τα άτομα κατέβηκαν από την Κολοκοτρώνη προς την Όθωνος Αμαλίας και αφού πήραν πέτρες, στη συνέχεια ανέβηκαν προς το κέντρο της πόλης. Η αστυνομία προχώρησε σε πέντε προσαγωγές.

Πολυτεχνείο, Πάτρα.

Η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία

Ομαλά εξελίχθηκε η πορεία του μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Η πορεία ολοκληρώθηκε στις 17:20, ενώ, ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους. Τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συγκεντρώθηκαν αρχικά σε εκείνο το σημείο για να ξεκινήσουν την πορεία προς το Πολυτεχνείο, φωνάζοντας συνθήματα στη μνήμη αγωνιστών της Δημοκρατίας, όπως ο Σωτήρης Πέτρουλας και ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Έξω από την πύλη του εμβληματικού κτηρίου της οδού Πατησίων, τα μέλη της ΠΑΣΠ άνοιξαν τη σημαία, συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα, ενώ, οι παριστάμενοι «ξέσπασαν» σε χειροκροτήματα.

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή κατά την οποία, έξω από τη Βουλή, κράτησαν την ιστορική σημαία φοιτητές διάφορων εθνικοτήτων. Από εκεί, η πορεία συνεχίσθηκε απρόσκοπτα προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου και ολοκληρώθηκε με τη σημαία να διπλώνεται για να επιστρέψει στην άγνωστη κρύπτη της.

Νωρίτερα, 400 φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευσαν την ιστορική σημαία, βρέθηκαν στην οδό Ακαδημίας και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Πολυτεχνείο.

Παράλληλα, υπήρξαν προσυγκεντρώσεις, με περισσότερα από 200 άτομα να δίδουν το «παρών» στην Πλατεία Κλαυθμώνος και 1.000 στην οδό Πατησίων και να κινούνται με πορεία προς τη Σταδίου. Η Αστυνομία προχώρησε σε 19 προσαγωγές.

Με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δε μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για τα Πολυτεχνεία της γενιάς μας», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, κατέληξαν στην αμερικανική πρεσβεία.

Του συλλαλητηρίου προπορεύθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στον φασισμό».

Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου

Λίγο μετά τη 13:30 το μεσημέρι, έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου και μερικά λεπτά αργότερα, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών. Οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, κορυφώθηκαν με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Πολυτεχνείο.

Σε ισχύ τίθενται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, έως αύριο στις 06:00 (18/11). Ακόμη, τα δρομολόγια και οι στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ έχουν τροποποιηθεί.

Πολυτεχνείο.

Σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας έχουν επιβληθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ανάλογα και με την κίνηση των διαδηλωτών και τις εξελίξεις. Η στάθμευση και η κυκλοφορία οχημάτων απαγορεύεται μέχρι και το πρωί της Παρασκευής γύρω από το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων και σε ακτίνα που περιλαμβάνει την πλατεία Κάνιγγος, την πλατεία Εξαρχείων και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πολυτεχνείο.

H Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Πολυτεχνείο.

Λεωφορεία – Τρόλεϊ

Αλλαγές θα υπάρχουν και στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, καθώς έως και τις 06:00 αύριο το πρωί (18/11) θα ισχύουν τροποποιήσεις όλων των δρομολογίων λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας.

Πολυτεχνείο.

Γ12: Τα δρομολόγια δεν θα διέρχονται από την οδό Πατησίων. Προσωρινή διαδρομή Λιοσίων – Χαλκοκονδύλη – 3ης Σεπτεμβρίου – Στουρνάρη.

Χ95: Κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου τα δρομολόγια θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό μετρό «Εθνική Αμυνα».

Τρόλεϊ 2, 3, 4, 5, 11, 15: Προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου – Μάρνη.

Διαβάστε ακόμη: