Στη συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την θαλάσσια ασφάλεια παρενέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της  ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι παγκόσμιες και επηρεάζουν όλες τις χώρες ανεξαρτήτως αν έχουν ακτές ή όχι.

Τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πάντα βρίσκονται στο κέντρο όλων των παγκόσμιων προσπαθειών για την προστασία των ωκεανών μας και υπογράμμισε πως στηρίζουμε το ναυτικό Δίκαιο, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που μας αφορούν όλους».

Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η θαλάσσια ασφάλεια είναι σημαντική για την ασφάλεια όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, γιατί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται δια θαλάσσης.

Προσέθεσε δε πως η θαλάσσια ασφάλεια «προωθεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευμάρεια όλων των λαών και όλο και περισσότερο συναντάμε ασύμμετρες απειλές όπως το παρεμπόριο, την τρομοκρατία, την πειρατεία, αλλά και τις υβριδικές απειλές, κυβερνοεπιθέσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα πλοία, τις συνδέσεις με τα λιμάνια και επίσης ακραίες καιρικές συνθήκες και η αύξηση ή και τα επίπεδα των θαλασσών που όλο και ανεβαίνουν μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα λιμάνια. Χρειαζόμαστε λοιπόν παγκόσμιες λύσεις».

Υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης παράνομων πρακτικών που θέτουν σε κίνδυνο το παγκόσμιο εμπόριο και το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε πρακτικές όπως η παράκαμψη των κυρώσεων. Μίλησε επίσης για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα τονίζοντας τη σημασία συλλογικής δράσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Σε αυτό το σημείο ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε τον ηγετικό ρόλο που ανέλαβε η Ελλάδα τόσο στην επιχείρηση ΑSPIDES, όσο και στις ATALANTA και IRINI.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η ελευθερία της συνδεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων είναι αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί προαπαιτούμενο για την διαφοροποίηση, την υψηλή ποιότητα και την προσιτή τιμή ενέργειας και τεχνολογίας.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ως βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές, αλλά και την ανάγκη σεβασμού της.

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα αλλά διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η συνεδρίαση αποσκοπεί σε μια στρατηγική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών για την ολιστική αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών στη θαλάσσια ασφάλεια, όπως η πειρατεία, το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, η παράνομη αλιεία, η εμπορία ανθρώπων, οι τρομοκρατικές ενέργειες και οι επιθέσεις σε κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθούν και κρίσιμα ερωτήματα για την εφαρμογή διεθνών νομικών πλαισίων όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS, την προτεραιοποίηση αναγκών ενίσχυσης ικανοτήτων και τον ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα.

Η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο ως προεδρεύουσα χώρα, επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προώθηση της θαλάσσιας ασφάλειας ως θεμελίου λίθου για την παγκόσμια ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Δείτε  την παρέμβαση του πρωθυπουργού:

Διαβάστε ακόμη: