Στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία συζητά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την «ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» μιλά αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο υλοποιείται σημαντικό μέρος, των προγραμματικών οικονομικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην απώλεια των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που θυσίασαν τη ζωή τους στον βωμό του καθήκοντος.

Αναφερόμενος στις φωτιές ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Πολιτεία θα είναι παρούσα όλες τις επόμενες ημέρες στα μέτωπα. Η κλιματική κιρίση ήρθε για να μείνει και επιβάλλεται η εγρήγορση όλων των υπηρεσιών με συμπαραστάτες της Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές.

Μένουμε πιστοί στα συνθήματα μας και διαψευδουμε όλους εκείνους που αμφισβητούσαν την εγκυρότητα του προγράμματός μας

Οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού του δημοσίου τομέα και στις συντάξεις υπαλλήλων και λειτουργών του μικρού δημοσίου, μειώσεις φόρων και οικονομικές ενισχύσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους νέους. Πρόκειται για δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ, εντός της τετραετίας 2024-2027, και επιπλέον 385 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, πέραν της επέκτασης κατά 375 εκατομμυρίων ευρώ των δανείων του Προγράμματος «Σπίτι μου».

Επιπλέον, με το παρόν νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για την αξιολόγηση από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, ρυθμίσεις για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στο πλαίσιο του περιθωρίου μικτού κέρδους, επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» έως 31/12/2023 και εισάγεται προς ψήφιση συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες που σχετίζονται με ενισχύσεις και λοιπά οικονομικά μέτρα του νομοσχεδίου, τα οποία αφορούν το τρέχον έτος.

Διαβάστε περισσότερα