Τα προβλήματα που άφησε πίσω του το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, αλλά και γενικά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας συζητήθηκαν σε σύσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στη Σπάρτη, με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Όπως τόνισε, στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να γίνονται γρήγορα με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι πληρωμές του ΕΛΓΑ. Επισήμανε ότι ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει «επιβιώσει χάρη στην οικονομική στήριξη που του παρείχε ο πρωθυπουργός και στην εξυγίανση που έχει κάνει στα οικονομικά του ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

Υπογράμμισε ότι μόνο για το 2021 ο ΕΛΓΑ κατέβαλε πάνω από 400 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες, που αφορούσαν αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές.

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τον τρόπο παραγωγής τους στα νέα δεδομένα, καθώς όπως σημείωσε «η κλιματική κρίση είναι εδώ» και τόνισε ότι απαιτείται αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ που θα πρέπει να καλύπτει περισσότερες ζημιές, αλλά πρέπει να διαθέτει και τους απαραίτητους πόρους για το σκοπό αυτό.

Ο κ. Λιβανός μίλησε για την ενεργειακή κρίση υπογραμμίζοντας ότι μέριμνα όλης της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα των αγροτών μας, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής.

Χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτών

Εν συνεχεία, έκανε αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι Έλληνες αγρότες φέρνοντας ως παράδειγμα τα 480 εκατ. ευρώ του Ταμείου Εγγυοδοσίας, την ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη από τις 8 Φεβρουαρίου, το Ταμείο Μικροπιστώσεων για δανεισμό χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις από τις τράπεζες ποσών έως 25.000 ευρώ κ.α.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε επίσης για τα φωτοβολταϊκά, θέμα για το οποίο όπως είπε βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες κάθετης χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουν, καθώς και να έχουν προτεραιότητα στις αιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Στη σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Νίκωνας Τζινιέρης, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικού, Στάθης Αναστασόπουλος και οι βουλευτές κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός.