Αυτά που συμβαίνουν γύρω από την τύχη του διαγωνισμού για το λιμάνι του Βόλου, μετά την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, αλλά και…επιλαχόντα προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος κυνηγάει την υπόθεση σε κάθε επίπεδο, αν και απείχε παρασάγγας η πρότασή του από την πρώτη, θέτουν σοβαρά ερωτήματα προς πολλές κατευθύνσεις.
Αυτά, πρωτίστως αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, που με πανηγυρικό τόνο είχε ανακοινώσει τον ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη ως προτιμητέο επενδυτή, μετά τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.
Αλλά, αφορούν και τον δεύτερο επιλαχόντα προτιμητέο επενδυτή, τον όμιλο, καλύτερα κοινοπραξία της Goldair, που προσφεύγει εναντίον του διαγωνισμού.
Η εκ των υστέρων καταγγελία αφορά σε «εσωτερική πληροφόρηση», καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κοινό μέλος στα Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΘ του Σαββίδη.
Το γεγονός αυτό, όμως, το γνώριζε πριν υποβάλλει την προσφορά της η επιλαχούσα κοινοπραξία, οπότε δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα τόσο για την επιλογή της για να συμμετάσχει, χωρίς να προβάλλει κωλύματα, όσο και για την πολιτική της να κυνηγήσει την υπόθεση, μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι προσφυγές εκτιμάται ότι μπορεί να κρατήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και άνω των πέντε ετών, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση της πώλησης να μετατίθεται σε χρόνο αόριστο.
Κατ΄αρχήν, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, η προσφυγή της κοινοπραξίας «Goldair Cargo – Goldair Handling» για την αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης ποσοστού 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, έχει απορριφθεί.
Συνεπώς, αναμένεται η εκδίκαση της κύριας προσφυγής (στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων – ΕΑΑΔΗΣΥ) τον επόμενο μήνα το πιθανότερο, με την κοινοπραξία να επικαλείται το προαναφερθέν θέμα εσωτερικής πληροφόρησης.
Θυμίζω ότι στον διαγωνισμό επικράτησε με προσφορά 51 εκατ. ευρώ ο ΟΛΘ του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ενώ η κοινοπραξία που προσέφυγε στη δικαιοσύνη είχε κάνει προσφορά μόλις 26 εκατ. ευρώ.
Η όλη υπόθεση, πάντως, έχει θέσει υπό κρίση και εν αμφιβόλω ορισμένες αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το να προσφεύγει ο δεύτερος ενδιαφερόμενος και με χαώδη διαφορά από τον πρώτο ως προς το προσφερόμενο τίμημα, δεν έχει εξ όσων ενθυμούμαι προηγούμενο, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.
Για αυτό και στη Θεσσαλονίκη, όταν αναφέρονται στο θέμα κάνουν λόγο για “ξένοιαστο Σαββίδη”!
Και αυτό είναι πρόβλημα και μάλιστα πολύ σοβαρό από μόνο του, με δεδομένο ότι το Ταμείο έχει πολλά assets ακόμα του Δημοσίου προς αξιοποίηση…