Στο Μέγαρο Μαξίμου θα δοθεί η λύση για το θέμα που έχει προκύψει στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, σε μία εποχή μάλιστα που η κυβέρνηση στρέφεται πάλι στο λιγνίτη.

Η απόφαση του ΥΠΕΝ κ. Κ.Σκρέκα ήταν να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας” λόγω οφειλών στην Εφορία αλλά και ανακολουθίας στην παράδοση λιγνίτη προς τη ΔΕΗ.

Η εταιρία εξέπεσε από τα μισθωτικά της δικαιώματα επί του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας (Αχλάδα Νο 1 και Αχλάδα Νο 2), προκάλεσε έκπληξη στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας και έφερε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους.

Φαίνεται πως στο γραφείο του Πρωθυπουργού προκρίνουν ως καλύτερη λύση την απόδοση του λιγνιτωρυχείου στη ΔΕΗ.

Το θέμα θα συζητηθεί προσεχώς και στη Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να βρουν την καλύτερη λύση στο πρόβλημα που προκύπτει με τους εργαζομένους και να αμβλυνθούν οι παρενέργειες της απόφασης του κου Σκρέκα.

Η αποβληθείσα εταιρία “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας” λέει πως θα εξαντλήσει τα νόμιμα μέσα ώστε τελικά να μην ισχύσει η απόφαση Σκρέκα.

Η εταιρία έχει οφειλές στην Εφορία και διαπραγματεύεται με την ΑΑΔΕ για ρύθμιση, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η μη απόδοση των συμφωνημένων ποσοτήτων λιγνίτη δεν οφείλεται στην ίδια, αλλά σε προσκόμματα της ΔΕΗ.

Άλλος λόγος είναι η μείωση της ζήτησης για λιγνίτη, λόγω της περιβόητης απολιγνιτοποίησης του 2018-19, που πλέον ανακλήθηκε.

Κύκλοι της εταιρείας επισημαίνουν ότι «τα ζητήματα τα οποία επικαλείται η απόφαση του ΥΠΕΝ είχαν τεθεί αρκετό καιρό πριν και από την ίδια την εταιρεία σε συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ.

Συναντήσεις όπου είχε αποφασιστεί διαδικασία για την αντιμετώπισή τους, αλλά ΥΠΕΝ και ΔΕΗ δεν προώθησαν τις συμφωνημένες λύσεις. Για το κομμάτι της ρύθμισης των οικονομικών υποχρεώσεων, τις οποίες μέχρι τη δημιουργία προβλημάτων με τις παραδόσεις του ορυχείου, η εταιρεία τις τηρούσε ευλαβικά και έχει αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο τα τελευταία 5 χρόνια 19 εκ. ευρώ.

Και είμαστε σε διαδικασία επίλυσης διαφορών με την ΑΑΔΕ με τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την οριστική ρύθμιση των υποχρεώσεών μας προς το ελληνικό δημόσιο. Υπενθυμίζουμε πως 140 άνθρωποι δουλεύουν και τίμησαν την εταιρεία, περιμένοντας, και δουλεύοντας όλοι μαζί».

Τέλος μεγάλες είναι και οι αντιδράσεις των εργαζομένων, με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς να οργανώνουν ήδη τις πρώτες κινητοποιήσεις, με βασικό ζητούμενο να διατηρήσουν τις δουλειές τους.