Levis Strauss & Co… Ένα όνομα με μεγάλη ιστορία που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν… Mάλιστα είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της ίδιας της Αμερικής.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Blue jean είναι το κατεξοχήν αμερικανικό ένδυμα.  Από το ίδιο ύφασμα ήταν τα πανιά στις καραβέλες Νίνα, Πίντα και Σάντα Μαρία, με τις οποίες έφτασε στον Νέο Κόσμο ο Χριστόφορος Κολόμβοςτο 1492.

Το 1850, ένας ο Λιβάι Στρος – ένας 20χρονος βαυαρός μετανάστης- ξεκινά από τη Νέα Υόρκη για την Καλιφόρνια, ακολουθώντας το ρεύμα των χρυσοθήρων. Πουλά αυτό το ανθεκτικό καραβόπανο- που είχε πρωτοχρησιμοποιήσει ο Κολόμβος- για να κατασκευστούν σκηνές και σκέπαστρα για τα βαγονέτα. Περισσότερο, όμως, υπήρχε ανάγκη για ρούχα που θα ήταν ανθεκτικά στις δοκιμασίες της Άγριας Δύσης.

Ο ευρηματικός κι ευφυής Στρος σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το ύφασμά του για να φτιάξει ανθεκτικά παντελόνια. Στις 6 Ιουνίου του 1850  τα παρουσιάζει και γίνονται πραγματικά ανάρπαστα. Η κατασκευή τους ήταν γενοβέζικη, “τζένοαν” κι έτσι  για τους αμερικανούς- ονομάστηκαν τζινς.

Οι χρυσοθήρες, ωστόσο, αρχίζουν να διαμαρτύρονται ότι το σκληρό καραβόπανο τους προκαλούσε διάφορους ερεθισμούς. Αναγκάζεται ο  Στρος να αντικαταστήσει το ύφασμα με ένα γαλλικό βαμβακερό, διαγώνιας ύφανσης. Αυτό ονομάζεται Serge de Nimes κι έγινε γνωστό ως ντένιμ – δίμιτο στα ελληνικά.

Μέχρι το 1860 τα πρώτα τζην ήταν μπεζ, αλλά ήδη είχαν τον κωδικό 501. Το μπλε αρχίζει να είναι κυρίαρχο χρώμα καθώς λερώνεται λιγότερο. Η δερμάτινη ετικέτα, που απεικονίζει δύο άλογα να τραβούν ένα τζιν, προστίθεται στο πίσω μέρος του παντελονιού το 1886. Η εταιρία Levi Strauss & Co η οποία ιδρύθηκε το 1853 και χρησιμοποίησε αυτή την παράσταση για να διαφημίσει την ανθεκτικότητα των προϊόντων της.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr