Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας όπως επίσης και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως «Διαφαίνεται ότι υπάρχει μία γενικότερη έξαρση στην Ανατολική Μεσόγειο από μεγάλους σεισμούς».
Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πρόκειται για ένα φαινόμενο «που δεν μας ανησυχεί, αλλά μας προβληματίζει και μας επιβάλλει να παρατηρήσουμε ακόμα πιο στενά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε όλο το ελληνικό τόξο».
«Υπάρχουν γενικές ανακατατάξεις στο ελληνικό τόξο και στην Ανατολική Μεσόγειο που σημαίνει ότι βιώνουμε ουσιαστικά μία σεισμική δραστηριότητα με μία σχετική έξαρση σε όλο αυτόν τον χώρο», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν μπορεί το φαινόμενο αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια ρήγματα, ο καθηγητής Γεωλογίας απάντησε πως αυτό καθαυτό δεν μπορεί. Ωστόσο, όπως εξήγησε το γενικότερο αίτιο φαίνεται ότι υπάρχει.
«Είναι μία γενική κινητικότητα σε όλη τη νότιο και ανατολική Ευρώπη και ουσιαστικά στην προμετωπίδα του ελληνικού τόξου. Αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει ως ένα βαθμό και άλλα ρήγματα στον ελληνικό χώρο ή στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το ποιο ρήγμα θα ενεργοποιηθεί», υπογράμμισε.
Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου
Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης καταγράφηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 156 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου και το εστιακό βάθος στα 66, 3 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, ενώ ξένα Μέσα αναφέρουν ότι έγινε αισθητός μέχρι και σε Αίγυπτο και Ισραήλ.
«Ο σεισμός έγινε σε θαλάσσια περιοχή και σε μεγάλο εστιακό βάθος, δεν υπάρχει υψηλή διακινδύνευση και δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν περιμένουμε μετασεισμούς», είπε ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.