Στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη λειψυδρία σε όλη την επικράτεια προχωρούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς, Αλεξάνδρα Σδούκου και εκπρόσωπος της ΕΥΔΑΠ.

Στην αρχή της παρουσίασης, ο Έλληνας ΥΠΕΝ έκανε ειδική αναφορά στο βαθμό που εκδηλώνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας ανά περιφέρεια της χώρας. Τόνισε πως το επίκεντρο των προβλημάτων είναι στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Κρήτης, ενώ υπάρχει και το θέμα της Αττικής όπου η πρωτεύουσα υδροδοτείται ουσιαστικά από την κεντρική Ελλάδα.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση κοστολόγησης – τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος, αλλά και τη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση του αριθμού τους στο 1/4 και επέκταση της ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον σε λοιπή Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα. Σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων.

Σχετικά με τις επενδύσεις που προτείνουν οι πάροχοι είναι η μείωση διαρροών. «Η ίδια η κλιματική κρίση είναι αβέβαιη και σε μία αβεβαιότητα που είχαμε για τον καιρό, προστίθεται πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το κλίμα. Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η αδυναμία πρόσβασης των παροχών σε δανεισμό», υπογράμμισε σχετικά με τα προβλήματα.

Αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής έργων αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά, ενώ εστιάζοντας στα νησιά επεσήμανε πως: «η αφαλάτωση είναι μία λύση, η ερώτηση είναι με ποιο κόστος μπορεί να γίνεται, εκεί αν το δέσεις με το κόστος των ανανεώσιμων πηγών που είναι πολύ χαμηλότερο από την φυσικό αέριο γενικώς αλλά και γενικότερα επιδοτήσεις μπορείς να πετύχεις για τα νησιά χαμηλού κόστους νερό σε σχέση με αυτό που πληρώνουν».

Υπενθυμίζεται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ προανήγγειλε διαδικασίες – εξπρές προκειμένου τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια να δοθεί λύση στην υδροδότηση του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Άλλωστε, η μείωση των βροχών φέτος κατά 50% πάντως καθιστά πλέον ελλειμματικό το υδατικό ισοζύγιο της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: