Αρχισε κεκλεισμένων των θυρών στο Μινσκ η δίκη της Μαρία Κολεσνίκοβα, προσωπικότητας του κινήματος διαμαρτυρίας του 2020 στην Λευκορωσία, με τις κατηγορίες της απόπειρας ανατροπής του αυταρχικού καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η Μαρία Κολεσνίκοβα βρίσκεται στην φυλακή εδώ και 10 μήνες και δικάζεται μαζί με τον δικηγόρο της Μαξίμ Ζνακ, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Και οι δύο απειλούνται με την επιβολή ποινής 12ετούς κάθειρξης για “συνωμοσία με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας” και μέχρι 7επταετούς κάθειρξης για “παρακίνηση σε ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας”.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το καθεστώς Λουκασένκο εντείνει τις διαδικασίες για την τιμωρία των διαδηλωτών και των οργανωτών των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας του τελευταίου καλοκαιριού και φθινοπώρου, κατά τις οποίες δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατήγγειλαν γενικευμένη νοθεία στις προεδρικές εκλογές που διατήρησαν στην εξουσία τον Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η σύλληψη

Η Μαρία Κολεσνίκοβα συνελήφθη τον Σεπτέμβριο αφού αντιτάχθηκε σε απόπειρα απέλασής της από την χώρα της. Όπως έχει καταγγείλει η ίδια, πράκτορες των λευκορωσικών μυστικών υπηρεσιών (KGB) την απήγαγαν, της έβαλαν σακούλα στο κεφάλι και την οδήγησαν στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πήδηξε από παράθυρο και έσκισε το διαβατήριό της, αρνούμενη να φύγει από την χώρα της, γεγονός που οδήγησε στην φυλάκισή της.

Η Μαρία Κολεσνίκοβα και ο συγκατηγορούμενός της Μαξίμ Ζνακ είχαν συνεργασθεί με τον Βίκτορ Μπαμπαρίκο, αντίπαλο του Λουκασένκο, που καταδικάστηκε πρόσφατα σε κάθειρξη 14 ετών για “απάτη”.

Συμμετείχε σε επταμελές συντονιστικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 για την οργάνωση της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας.

Η Μαρία Κολεσνίκοβα ανήκει στην τριάδα των γυναικών που βρέθηκαν επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος Λουκασένκο, μαζί με την Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στην θέση του φυλακισμένου συζύγου της, και την Βερόνικα Τσεπκάλο. Οι δύο έχουν διαφύγει από την χώρα, υπό την πίεση των αρχών.

Διώξεις πολιτών

Χιλιάδες διαδηλωτές και αντικαθεστωτικοί είναι φυλακισμένοι στην Λευκορωσία ή έχουν αναγκασθεί να την εγκαταλείψουν από το φθινόπωρο 2020. Και το καθεστώς του Μινσκ καταδιώκει και εκτός της λευκορωσικής επικράτειας εκείνους που έχουν διαφύγει.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά τον Βιτάλι Σίσοβ, επικεφαλής μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά λευκορώσους αντικαθεστωτικούς και βρέθηκε απαγχονισμένος στην Ουκρανία. Η οργάνωσή του καταγγέλλει δολοφονία, ενώ η ουκρανική αστυνομία εξετάζει υπόθεση ανθρωποκτονίας που εμφανίσθηκε ως αυτοκτονία.

Παράλληλα, εξελίσσεται η υπόθεση της αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα, η οποία απέφυγε τον αναγκαστικό επαναπατρισμό της κατόπιν αρνητικών σχολίων για το καθεστώς του Μινσκ, ζητώντας την προστασία της ιαπωνικής αστυνομίας στο αεροδρόμιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας και στην συνέχεια καταφεύγοντας την πολωνική πρεσβεία όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Αναμένεται να φθάσει σήμερα στην Βαρσοβία.

Προηγήθηκε η πειρατεία στο αεροσκάφος της Ryanair που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους και εξαναγκάσθηκε σε προσγείωση στο Μινσκ με στόχο την σύλληψη του λευκορώσου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς.