Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε πως υπάρχει απόκλιση στις διατάξεις που είχαν καθοριστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην τουρκική πρωτεύουσα πόλη, ενώ διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία εκτιμούν πως αναμένεται νέο, σφοδρό «χτύπημα» των Ρώσων στα ουκρανικά εδάφη, με κύριο στόχο το Ντόνμπας.

«Η Ουκρανία άλλαξε τον όρο για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων, δίχως τη συγκατάθεση των ρωσικών αρχών», επεσήμανε, παραπέμποντας στο επίσημο έγγραφο που αναγράφει σύμφωνα με εκείνον πως: «στο πλαίσιο ενός ουδέτερου, μη πυρηνικού καθεστώτος, οποιεσδήποτε στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή δυνάμεων του εξωτερικού, πραγματοποιούνται μονάχα με τη συγκατάθεση όλων των εγγυητών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας».

«Η Ουκρανία δεσμεύθηκε προηγουμένως ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα ισχύουν για τις Κριμαία και Σεβαστούπολη, ενώ η νέα έκδοση του εγγράφου προσφέρει ασαφή γλώσσα σχετικά με κάποιον αποτελεσματικό έλεγχο», προσέθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Για άλλη μία φορά, αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις του Κιέβου στη διαπραγμάτευση· να καθυστερεί και να υπονομεύει τις συνομιλίες, μέσω απόκλισης από τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Το καθεστώς του Κιέβου ελέγχεται από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, οι οποίοι πιέζουν τον Πρόεδρο Ζελένσκι να συνεχίσει τις εχθροπραξίες», υπογράμμισε ο Ρώσος Υπουργός.

Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι «παρά τις προκλήσεις», η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχισθεί.

«Σίγουρα, στο επόμενο στάδιο, η ουκρανική πλευρά θα ζητήσει την απόσυρση των στρατευμάτων και θα συσσωρεύει όλο και περισσότερες προϋποθέσεις. Αυτό το σχέδιο είναι κατανοητό, αλλά και απαράδεκτο», ολοκλήρωσε.