Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε την Τετάρτη πως το Κρεμλίνο θα αντιδράσει με αντίποινα αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλει νέες κυρώσεις. 

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί νομοθεσία που αφορά την επιβολή πιθανών κυρώσεων στους Ρώσους ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται στο Σίτι του Λονδίνου.

Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόνο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά το εύρος τους μεγαλώνει την τελευταία εβδομάδα.

Προηγουμένως περιορίζονταν σε Ρώσους που θεωρείται ότι αποσταθεροποιούσαν την Ουκρανία ή απειλούσαν την κυριαρχία της, αλλά τα νέα μέτρα σημαίνουν ότι οι υπουργοί θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν Ρώσους ολιγάρχες που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή κατέχουν περιουσιακά στοιχεία σε Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη.

Οι απειλές του Λονδίνου να επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και επιχειρηματίες που συνδέονται με τον πρόεδρο Πούτιν είναι ανησυχητικές, και τέτοιου είδους ενέργειες θα γυρίσουν μπούμερανγκ πλήττοντας τις βρετανικές εταιρείες, είχε ανακοινώσει πρόσφατα το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, παρά τις αιτιάσεις της Μόσχας ότι συνέχισε να αποσύρει στρατεύματα, αυτή τη φορά από την Κριμαία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την Τετάρτη την πεποίθησή του ότι δεν έχει σημειωθεί αποκλιμάκωση, προκαλώντας την άμεση ρωσική απάντηση.

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία ότι ψεύδεται: «Αυξάνει τις δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, δεν τις μειώνει»

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία πως ψεύδεται σχετικά με την απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν απέσυρε σημαντικές ρωσικές δυνάμεις, αλλά ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα της Ουκρανίας, με «περισσότερα στρατεύματα καθ’ οδόν».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική ενίσχυση και δεν έχουμε λάβει απάντηση σε ένα γραπτό έγγραφο ή γραπτές προτάσεις που στείλαμε στη Ρωσία στις 26 Ιανουαρίου και περιγράφει τα θέματα και τα σημεία στα οποία οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να καθίσουν και να συζητήσουν με τη Ρωσία για να προσπαθήσουν να βρουν μια πολιτική πορεία προς τα εμπρός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν θα αποφασίσει αν η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ότι η Συμμαχία βλέπει το νόημα περαιτέρω συνομιλιών.

«Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να συζητήσουμε μαζί της, αλλά ταυτόχρονα είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Και αν η Ρωσία εισβάλει και πάλι στην Ουκρανία, θα πληρώσει υψηλό τίμημα και θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τα ρωσικά σχέδια και τις ενέργειες, ώστε να τους δυσκολεύουμε να διεξάγουν επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας».

Οι υπουργοί Άμυνας των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για δύο ημέρες.