Στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, βρίσκεται η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή εγκατάσταση φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, ανοίγοντας νέους ορίζοντες ανάπτυξης σε μία περιοχή που κατά το προηγούμενο έτος επλήγη ιδιαίτερα από τα έντονα φυσικά φαινόμενα.
Εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο της Curity Pharma, ύψους 20 εκατ. ευρώ, και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις καθετοποιημένης παραγωγής της εταιρείας, συνολικής (ιδιόκτητης) έκτασης 67.000 τ.μ.. Η πρώτη φάση του έργου ξεκίνησε με τη θερμοκηπιακή μονάδα 5.000 τ.μ., και με μια παραγωγική μονάδα 1.800 τ.μ., στα πρότυπα ορθής παρασκευαστικής πρακτικής, με 2 κεντρικές γραμμές παραγωγής για την παρασκευή και συσκευασία φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων.
Από το συνολικό ύψος της επένδυσης, τα 5,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η εταιρεία ως ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο λαμβάνει επιχορήγηση ύψους 1,250 εκατ. ευρώ. Στο μετοχικό σχήμα της Curity Pharma συμμετέχουν οι Μάνος Χατήρας (προερχόμενος από το διεθνή χώρο των τραπεζών) και Λεωνίδας Γαρύφαλλος (προερχόμενος από τον χώρο της Πληροφορικής), οι οποίοι ίδρυσαν την εταιρεία το 2018, με ποσοστό 12% έκαστος, ο Μιχάλης Σάλλας του Lyktos Group με 37,5%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο private equity fund “Impactus Group” από την Κύπρο.
Σύμφωνα με το Μάνο Χατήρα, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, η Λάρισα επιλέχθηκε λόγω του ότι διαθέτει τις ενδεδειγμένες συνθήκες αναπαραγωγής του φυτού αλλά και άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τόσο στον αγροτικό όσο και στον φαρμακευτικό τομέα. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πλέον των 60 θέσεων εργασίας υψηλών αποδοχών, στην πρώτη φάση του έργου.
Η υλοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε το 2019, ωστόσο είχε «παγώσει» λόγω της πανδημίας COVID-19. Έκτοτε οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν και εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η καλλιέργεια, ενώ μέσα στο 2025 να παραχθούν τα πρώτα σκευάσματα.
Όπως αναφέρθηκε κατά την επίσημη παρουσίαση της επένδυσης την Παρασκευή (19/4), η θερμοκηπιακή υβριδική μονάδα, με πλήρως ελεγχόμενη έκθεση του φυτού σε φυσικό φως και αέρα, εξασφαλίζει βελτιωμένη αντοχή των φυτών σε ασθένειες, μέγιστη απόδοση και ποιότητα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την παραγωγή 8 διαφορετικών προϊόντων (εισπνεόμενα ή από του στόματος), που θα καλύπτουν τις προβλεπόμενες από τον ΕΟΦ ενδείξεις και θα δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να συνταγογραφούν το πιο κατάλληλο, με βάση τις άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες ανάγκες των ασθενών.
Στο πλάνο της εταιρείες εντάσσονται συνεργασίες με επιστήμονες του εξωτερικού αλλά και με άλλες εταιρείες του κλάδου. Οι πρώτες πωλήσεις αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 και ήδη η Curity Pharma βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις σχετικά με συνεργασίες για τη διάθεση των προϊόντων.
Διαβάστε ακόμη:
- Μητσοτάκης: Μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις κι επιδόματα – Διορθώνουμε την αδικία, στηρίζουμε τη μητρότητα
- ΕΛΑΣ: Κάτω από 5 δευτερόλεπτα ο μέσος χρόνος αναμονής κλήσης στο 100
- Μέσω δύο οδών καθίστανται μαχητά τα τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος
- Προς απαγόρευση το TikTok στις ΗΠΑ