Ο Lamine Yamal πήρε τη θέση του στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή με θεαματικό τρόπο. Ο εξτρέμ της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας, που χαρακτηρίζεται ως ο «επόμενος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου», έγινε το βράδυ της Τρίτης (09/07) ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Euro ή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ στην νίκη της Ισπανίας επί της Γαλλίας με 2-1 στον ημιτελικό.

Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και πολλοί παίκτες κάτω των 20 ετών έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μπουν στις πρώτες ομάδες. Όμως λίγοι στην ηλικία του Yamal έχουν ξεκινήσει σε τόσα πολλά παιχνίδια όσο αυτός.

Σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών έγινε ο νεότερος άνθρωπος που σκοράρει στην ιστορία του τουρνουά – και έκανε όσους τον παρακολουθούσαν να αισθανθούν δέος.

Ο επιδέξιος επιθετικός έχει ήδη αγωνιστεί 51 φορές για την Μπαρτσελόνα, σκοράροντας επτά γκολ, οπότε δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι ο Yamal έχει ήδη κερδίσει τη θέση του ανάμεσα στους καλύτερους.

Και να σκεφτεί κανείς πως η ηλικία του Yamal έβαλε σε μπελάδες την εθνική Ισπανίας, εξαιτίας ενός νόμου που είναι σε ισχύ στη Γερμανία και απαγορεύει την εργασία ανηλίκων μετά τις 20:00 και μάλιστα επιβάλει και πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Ποιος είναι όμως ο Lamine Yamal;

Ο Lamine Yamal Nasraoui Ebana, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι το νέο αστέρι που ξεκίνησε να λάμπει στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ξεχωρίζοντας για την τεχνική του.

Όταν τον βλέπεις να παίζει, νομίζεις ότι είναι βετεράνος, αλλά στην πραγματικότητα πηγαίνει ακόμα στο σχολείο.

Είναι μόλις 16 ετών, και θα γίνει 17 στις 13 Ιουλίου, μία μέρα πριν τον τελικό του Euro 2024.

Γεννήθηκε στην Καταλονία, στην Ισπανία, από πατέρα Μαροκινό και μητέρα από την Ισημερινή Γουινέα.

Ήταν επτά ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στη Βαρκελώνη, όπου εντάχθηκε στην La Masia, την περίφημη ακαδημία νέων της Μπαρτσελόνα, με τη φανέλα της οποίας εξακολουθεί να αγωνίζεται σε συλλογικό επίπεδο.

Το 2022, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα Xavi αποφάσισε να καλέσει τον παίκτη να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα.

Αφού εντυπωσίασε στην προπόνηση, έκανε το ντεμπούτο του τον Απρίλιο του 2023 εναντίον της Ρεάλ Μπέτις.

Έξι μήνες αργότερα, ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι ο παίκτης υπέγραψε νέο συμβόλαιο το οποίο διαρκεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026.

Η Μπάρτσα πρόσθεσε ρήτρα αποδέσμευσης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ – δείγμα της τεράστιας εκτίμησης στην οποία έχει ήδη περιέλθει ο Yamal.

Ο αθλητής των ρεκόρ

Ως νεαρός αθλητής, ο Yamal έχει ήδη σπάσει πολλά ρεκόρ.

Ο πρώην θρύλος της Μπάρτσα και τότε προπονητής της, Xavier Hernández, έδωσε στον Yamal την ευκαιρία να κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο με την ομάδα τον Απρίλιο του 2023 εναντίον της Ρεάλ Μπέτις. Ο Yamal ήταν μόλις 16 ετών και 38 ημερών.

Λίγο αργότερα, έγινε ο νεότερος παίκτης που έδωσε ασίστ στη La Liga σε μια νίκη με 3-4 εναντίον της Βιγιαρεάλ.

Στη συνέχεια, ο Yamal συνέχισε να κατακτά πολλαπλά ρεκόρ σε σχέση με το νεαρό της ηλικίας του. Από το ντεμπούτο στο Champions League, από ασιστ και γκολ, μέχρι και τις 50 συμμετοχές με την ομάδα του.

Έγινε επίσης ο νεότερος παίκτης όλων των εποχών με την εθνική ομάδα της Ισπανίας, φορώντας τη φανέλα της σε ηλικία μόλις 16 ετών και 57 ημερών. Και τώρα είναι ο νεότερος σκόρερ του ποδοσφαίρου στο Euro ή στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο πανηγυρισμός-σύμβολο

Το σήμα κατατεθέν του Yamal, ο πανηγυρισμός με το 304, σχηματίζεται με την κλίση τριών δακτύλων στο δεξί του χέρι, σχηματίζοντας ένα «0» με τον αντίχειρα και τον δείκτη και κλίνοντας τέσσερα δάχτυλα στο αριστερό του χέρι.

Είναι ένας φόρος τιμής στη γειτονιά όπου μεγάλωσε, τη Rocafonda 304, μια περιοχή της Βαρκελώνης που σπάνια βλέπουν τα εκατομμύρια των τουριστών που συρρέουν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας και μια από τις πιο υποβαθμισμένες ζώνες, όχι μόνο στην Καταλονία αλλά και σε ολόκληρη την Ισπανία.

Γιος μιας μητέρας από την Ισημερινή Γουινέα και ενός πατέρα από το Μαρόκο, αφού εντοπίστηκε από τη Μπαρτσελόνα, όταν ήταν επτά ετών να παίζει στα τσιμεντένια πάρκα της Rocafonda, ο πατέρας του τον πήρε από το χέρι και τον πήγε στη La Masia.

Όταν του ειπαν οτι θέλουν ο γιος του να παίξει για την Μπαρτσελόνα, εκείνος τους απάντησε: «Ο πατέρας του είναι ο καλύτερος παίκτης που έχω γνωρίσει ποτέ. Εκπαιδεύστε τον πρώτα».

Ο Yamal μετακόμισε στην ακαδημία La Masia της Μπαρτσελόνα, παρά την κοντινή απόσταση από τον τόπο που ζούσε.

Σε συνέντευξή του στη Sport, ο Xavi Martin, πρώην διευθυντής της La Masia, θυμάται τη συνάντηση με τον παίκτη, τους γονείς του και τον τότε ατζέντη, Ivan de la Pena, ώστε το αγόρι να ζήσει στη La Masia.

«Συναντηθήκαμε μια Τρίτη και το Σάββατο είχε ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες του», είπε.

Η επιτυχία του Yamal δεν είναι μόνο δική του, αλλά και μιας ολόκληρης περιοχής που μέχρι τώρα αγνοούνταν, υποτιμούνταν και υποβαθμίζονταν.

Είναι ένας φάρος ελπίδας για τους ανθρώπους που βλέπουν στην επιτυχία του ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, ότι όλα είναι δυνατά.

Στη γειτονιά του, τη Rocafonda εξακολουθει να ζει μεγάλο μέρος της οικογένειάς του. Οι δεσμοί υπάρχουν παντού. Έξω από ένα μικρό φούρνο, που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ένας από τους 23 ξαδέλφους του και ο θείος του Abdul, υπάρχει μια ζωγραφισμένη τοιχογραφία του Yamal με μια φανέλα της Μπαρτσελόνα, περιτριγυρισμένη από τις σημαίες του Μαρόκου (χώρα καταγωγής του πατέρα του), της Ισημερινής Γουινέας (της μητέρας του) και της Ισπανίας, όπου γεννήθηκε.

Ο Yamal ερωτεύτηκε το ποδόσφαιρο βλέποντας τον πατέρα του και τον μεγαλύτερο ξάδελφό του να παίζουν στο πάρκο απέναντι από το σημείο όπου ζούσε και όπου τον έβλεπαν.

«Περνούσα περισσότερο χρόνο στο πάρκο παρά στο σπίτι. Κάθε φορά που πατούσα το πόδι μου στο δρόμο ήταν για να παίξω ποδόσφαιρο. Αυτές οι εμπειρίες σου μένουν», είπε.

Τα ρεκόρ συνεχίζουν να καταρρέουν. Είναι ο νεότερος που έχει παίξει για την Μπαρτσελόνα – στα 15 του χρόνια και 290 ημέρες – από τον 15χρονο Αρμάντο Σάγκι το 1922.

Σε ηλικία 16 ετών και 57 ημερών, έγινε ο νεότερος παίκτης και σκόρερ της Ισπανίας.

Ένας μελλοντικός νικητής της Χρυσής Μπάλας;

Το ταλέντο του Yamal δεν έχει περάσει απαρατήρητο και από το πρόσωπο με το οποίο πολλοί τολμούν να τον συγκρίνουν – τον Lionel Messi.

Σε ένα μήνυμα στο WhatsApp ο Αργεντινός μαέστρος σχολίασε: «Πόσο εύκολο το κάνει ο Lamine να φαίνεται;»

Ο Messi έχει ήδη αναφερθεί στον Yamal όταν ρωτήθηκε για τους παίκτες που θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Μπάλα τα επόμενα χρόνια, ενώ μία κοινή τους φωτογραφία όταν ο Yamal ήταν ακόμη βρέφος, έχει γίνει viral. Το καρέ με τον 20χρονο τότε Messi και τον μόλις 6 μηνών Yamal, τραβήχτηκε τον Δεκέμβριο του 2007, στο πλαίσιο μίας δράσης της Μπαρτσελόνα με παιδιά από την Καταλονία.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε σε ένα φιλανθρωπικό ημερολόγιο για το 2008, με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η UNICEF και διάφορες ΜΚΟ σε όλη την περιοχή.

Διαβάστε ακόμη