Στο τέλος του 2021 εκτιμά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, πως θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση και επιστροφή στα προ πανδημίας οικονομικά δεδομένα.
«Η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω Covid υπέστη ένα τεράστιο σοκ. Συνειδητοποιήσαμε ότι η υγεία έχει περισσότερο σημασία από την οικονομία. Σαφώς, σε αντίθεση με τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008, επικεντρωθήκαμε στην αποκατάσταση της υγείας, στην εξασφάλιση των εισοδημάτων και στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε την πανδημία.
Συνολικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκαναν καλή δουλειά. Η προηγούμενη κρίση μάς βοήθησε, γιατί διδαχθήκαμε ότι δεν επιτρέπεται να αναβάλλουμε. Μάθαμε από λάθη του παρελθόντος, έπρεπε να πάμε γρήγορα.
Πρέπει να εμβολιάσουμε όλο τον κόσμο
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, θα επιστρέψουμε στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το τέλος του 2021.
Ωστόσο, πλέον, η ενίσχυση των οικονομιών δεν μπορεί να είναι οριζόντια, θα γίνεται επιλεκτικά.
Θα παρέχουμε στοχευμένη υποστήριξη σε τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά».
«Εάν δεν εμβολιάσουμε ολόκληρο τον κόσμο, όπως πρέπει, η COVID-19 θα επιστρέψει για να μας στοιχειώσει, για να μας βλάψει.
Με προβληματίζει δε το γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να συγκεντρώσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να εμβολιάσει τους πληθυσμούς σε εκείνες τις χώρες του κόσμου όπου εμβολιάζεται μόνο το 2% – εννοώ τις χώρες χαμηλού εισοδήματος» ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
100 δισ. για την κλιματική αλλαγή
Για την κλιματική αλλαγή είπε: «Έχει αντίκτυπο στη σταθερότητα των τιμών. Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα που συμβαίνει στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πραγματικότητα.
Για να προφυλαχθούν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οικονομικοί παράγοντες θα πρέπει να λάβουν πολύ υψηλότερη ασφαλιστική κάλυψη. Τα ασφάλιστρα θα αυξηθούν και έτσι οι ασφαλιστικές θα πρέπει να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους διαφορετικά.
Η κλιματική αλλαγή έχει όντως αντίκτυπο στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων επειδή προκαλεί κίνδυνο στις εταιρείες. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, το 2015, αποφασίστηκε ότι όλα τα έθνη θα συγκεντρώσουν 100 δισεκ. δολ. προκειμένου να βοηθήσουν τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη».
Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νομίσματα
Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσαν να παραληφθούν τα κρυπτονομίσματα. «Νομίζω ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι καθόλου… νομίσματα.
Είναι κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία, η αποτίμηση των οποίων αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.
Παρουσιάζονται ως νομίσματα, αλλά δεν είναι. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να καλέσουμε όλοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να ληφθούν μέτρα σε ρυθμιστικό επίπεδο.
Ένα περιουσιακό στοιχείο είναι περιουσιακό στοιχείο και πρέπει να ρυθμιστεί ως τέτοιο,
Δεν πρέπει να θεωρούνται νομίσματα. Σε ό,τι αφορά τα stablecoins, ούτε αυτά είναι νομίσματα, απλώς συνδέονται με κάποιο fiat νόμισμα.
Επομένως, αυτοί οι εκδότες θα πρέπει να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των κερμάτων τους με όσα δολάρια έχουν. Αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί. Εμείς ως ΕΚΤ πειραματιζόμαστε με τα ψηφιακά νομίσματα.
Θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα επόμενα δύο χρόνια.
Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να διαθέτουμε την τεχνολογία για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πελατών» κατέληξε.