Την ελπίδα της ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αποπομπής του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο του CNBC, η Λαγκάρντ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το ελπίζω ειλικρινά… Ελπίζω να μην αποτελεί καν κίνδυνο». Μιλώντας στο περιθώριο των Εαρινών Συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω τις πιθανές επιπτώσεις στις αγορές από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επαναλαμβάνοντας πως «ελπίζει να μην βρίσκεται στο τραπέζι» (σ.σ μία τέτοια απόφαση).

Πίεση Τραμπ στη Fed για μείωση επιτοκίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εντείνει τη ρητορική του κατά του Τζερόμ Πάουελ, ασκώντας πιέσεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, με το επιχείρημα ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να επιβραδυνθεί εάν δεν υπάρξει νέα στήριξη από τη Fed.

Από την πλευρά του, ο Πάουελ είχε αφήσει να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα πως ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Τραμπ ενδέχεται να επιβαρύνει την ανάπτυξη και να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. Αν και απέφυγε να προαναγγείλει πορεία αλλαγής επιτοκίων, σημείωσε πως «προς το παρόν, βρισκόμαστε σε καλή θέση για να περιμένουμε περισσότερη σαφήνεια προτού εξετάσουμε οποιαδήποτε προσαρμογή στη νομισματική μας πολιτική».

Ο Πάουελ διορίστηκε από τον Τραμπ κατά την πρώτη προεδρική του θητεία, ωστόσο πλέον ο Λευκός Οίκος εξετάζει κατά πόσο είναι νομικά δυνατή η πρόωρη απομάκρυνσή του πριν από τη λήξη της θητείας του.

Απόκλιση πολιτικής Fed και ΕΚΤ

Την ώρα που οι δύο κεντρικές τράπεζες ακολουθούν αποκλίνουσες πολιτικές, η ΕΚΤ συνεχίζει τις μειώσεις επιτοκίων, επιδιώκοντας να φτάσει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, την ώρα που η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει υποτονική. Αντίθετα, η Fed κρατά σταθερά τα επιτόκια το 2025, μετά από τρεις διαδοχικές μειώσεις που σημειώθηκαν στο τέλος του 2024.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία είναι η τρίτη για το 2025 και η έβδομη από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε την πιο επιθετική χαλάρωση των τελευταίων ετών. Στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΤ προειδοποίησε για εξασθενημένες προοπτικές ανάπτυξης λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας στο εμπόριο — αβεβαιότητα που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπορική πολιτική των δασμών που ακολουθεί ο πρόεδρος Τραμπ.

Διαβάστε ακόμη: